Zdravlje

Ministar zdravlja tvrdi da Krizni štab nije raspušten, samo ne donosi mere

Epidemiološka situcija je teška, a pritisak na zdravstveni sistem je veliki, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar prilikom posete niškom Domu zdravlja. On je kazao da broj zaraženih raste svakim danom i da je jedini izlaz vakcinacija.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u zemlji ona je kaže Lončar loša, ali novih mera za sada nema.

“Krizni štab se ne sastaje jer nije doneta odluka da donesu nove mere. Kad god zakažemo Krizni štab i sednicu najavimo dan dva ranije dogodi se da se  javnost iznosi milion pretpostavki o tome kakve mere će biti donete, a time se građani plaše i dovode u zabludu”, kaže ministar.

Prema njegovim rečima građani moraju da odluče da li poštuju stav struke, a on glasi da je vakcinacija jedini izlaz iz padnemije.

“Ako vi mene ubedite da postoji jedan Ustav ili zakon u svetu koji vam kaže uradite sve da spasite ljudske živote onda vam svaka čast, pokažite mi ga, ja ga nisam video. Ali ako hoćete da ništa ne funkcioniše, da rasturite sve, da nam umiru ljudi, a da ne moraju da umru, pozivajte sa na prava, ali mene nećete ubediti da je to ispred spašavnja života”, kaže Lončar.

Međutim na pitanje novinara zbog čega onda još uvek nisu uvedene kovid propusnice, ministar se poziva na moral i etiku. “Kovid propusnice su spremne, ali odluka još nije doneta jer tražimo najbolje rešenje”, kaže on i dodaje da do tada svi moramo da budemo odgovorni.

Zbog toga je apelovao na sve vlasnike ugostiteljskih i drugih objekata da budu odgovorni i da primaju samo one goste koji su vakcinisani. “Apelujem na sve ljude u Nišu, u Srbiji koji drže kafiće, restorane da budu odgovorni i napišu da mogu da uđu samo gosti koji su vakcinisani. Za to vam ne preba nikakva država, za to vam ne treba ništa”, kaže ministar.

Lončar ističe da država ne može da uči građane kako da se ponašaju u vreme epidemije, ako oni sami do sada nisu shvatili da je samo vakcina jedini način da  prežive.

Podsetimo u Nišu je do sada vakcinisano 65 odsto građana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Future Islands
Za 1 minut

For Sure

Future Islands
Laura Branigan
Za 5 minuta

Self Control

Laura Branigan
Eminem
Za 9 minuta

Lose Yourself

Eminem
Neneh Cherry
Za 13 minuta

Woman

Neneh Cherry
Groove Armada
Za 17 minuta

My Friend

Groove Armada

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend