Zdravlje

Mobilni autobus sa opremom za ultrazvučni pregled dojki stiže u Niš

U utorak i sredu 26. i 27. oktobra, u parku Svetog Save, biće lociran pokretni autobus opremljen ultrazvučnim aparatom i opremom za kompletan dijagnostički pregled žena u periodu od 12 do 18h. Pregled je namenjen ženama do 48 godina starosti.

“Pokretni autobus opremljen ultrazvučnim aparatom i neophodnom opremom za kompletan dijagnostički pregled biće lociran pored bine u Svetosavskom parku, u vremenu od 12 do 18 sati. Preglede će pratiti stručni tim lekara, a preporučuju se ženama do 48 godina starosti”, navodi se u pozivu.

Organizatori pozivaju sve žene da dođu, urade pregled i provere svoje zdravlje, jer su preventivni pregledi ključni kod ranog otkirvanja raka dojke. Pregledi su besplatni.

Pregledi se organizuju u okviru  projekata “Budi hrabra”, koje sprovodi Udruženje “Žena uz ženu“  iz Beograda, u 14 gradova u Srbiji, a povodom međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Akciju je podržala i gradska opština Medijana.

Lekari upozoravaju da se opasnost od raka dojke povećava kod žena koje su imale prvi menstrualni ciklus pre 12. godine, onih koje su u menopauzu ušle pre 50. godine kao i kod žena koje još nisu rađale ili su rodile posle 30. godine.

Opasnost od pojave ove maloge bolesti javlja se i kod žena kod kojih je prilikom biopsije dojke uočen poremećaj normalnih struktura ćelija, žena koje su operisale rak na jednoj dojci, a kako kažu lekari rizik se povećava i ako je neko u porodici obolevao od raka dojke.

Obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke ima za cilj da podstakne žene da se redovno javljaju na preglede. Lekari kažu da je izlečenje raka dojke moguće ukoliko se otkrije na vreme u čak preko 90 odsto slučajeva.

Prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkom aktivnošću.

Podsetimo i Dom zdravlja obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke nizom aktivnosti posvećenih prevenciji i lečenju ove bolesti.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Marillion
Za 0 minuta

Kayleigh

Marillion
Eros Ramazzotti
Za 3 minuta

Cose Della Vita - Can't Stop Thinking of You (Duetto Con Tina Turner)

Eros Ramazzotti
Staple Singers
Za 8 minuta

I'll Take You There (Casino)

Staple Singers
Michael Mcdonald
Za 12 minuta

Reach Out, I'll Be Re

Michael Mcdonald
Angie Stone
Za 15 minuta

Life Story

Angie Stone

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend