Obrazovanje Zdravlje

Moguć prelazak škola na onlajn nastavu

Dr Predrag Kon
Nepovoljna epidemiološka situacija ne jenjava. Za nama su dani kada se praznovalo, slavilo i žalilo, a kako je bilo masovnih okupljanja ni epidemiološka slika nije najbolja. Porast broja zaraženih koronavirusom u Srbiji u poslednjih nekoliko dana zabrinuo je lekare, pa su se oglasili i članovi Kriznog štaba koji savetuju građane da se ne opuštaju, već da poštuju epidemiološke mere.

Iako vakcinacija i revakcinacija protiv virusa korona uveliko traju, ne možemo da dozvolimo sebi opuštanja, mišljenja su stručnjaci iz Kriznog štaba. Broj novozaraženih ponovo je u usponu, a kako se mnogi građani nisu pridržavali epidemioloških mera očekuje se da će biti više obolelih.

,,Za sada sigurno neće biti popuštanja mera, niti povećanja broja ljudi u bioskopima ili na utakmicama. Ako se ovakva situacija nastavi, nove mere će sigurno biti donete. Moguće je ako ovo potraje još neki dan, da će biti i skraćivanje radnog vremena i prelazak na onlajn nastavu”, kažu iz Kriznog štaba.

Tiodorović je rekao da treba sačekati da prođe nedelja da bi se tačno podvukla crta.

,, Situacija je ozbiljna, ali moramo da sačekamo šta će se desiti sledeće nedelje. Tada ćemo i imati sliku šta se dešavalo proteklog vikenda na skijalištima tokom prazničnih dana”, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović, saopštio je na Forumu pacijenata Srbije na kojem pacijenti mogu da čuju savete lekara i postave pitanja u vezi s vakcinacijom, a preneo Blic.

Epidemiolog  Tiodorović je zabrinut jer raste broj dece obolele od virusa, a sada nisu u pitanju samo srednjoškolci već i stariji osnovci, pa naglašava da ga to plaši.

Kon je, gostujući na TV Prva, rekao da porast broja novozaraženih korona virusom ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti, ali da će porasta biti još neko vreme.

On je tada izjavio da kod jednog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji, jer porast broja novozaraženih predstavlja dodatni rizik na koji treba reagovati.

Ističe da mora da se prihvati činjenica da nepoštovanje mera rezultira povećanjem broja zaraženih i da se intenzivno prati situacija u školama, pre svega srednjim.

U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija, jer je to, kako kaže Kon, jedini način da iz pandemije izađemo što pre. Da bi se poboljšala epidemiološka situacija, navodi da je potrebno vakcinisati tri miliona ljudi.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 54 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 51 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 43 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend