Zdravlje

Moguće pooštravanje mera zbog porasta broja obolelih

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS i član Kriznog štaba Goran Stevanović upozorio je na to da je moguće pooštravanje mera ako epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava. On je kazao da bi nove mere uključivale skraćenje rada ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

Stevanović je nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da se razmišlja o pooštravanju mera. To se odnosi na eventualno  skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

On je kazao da broj obolelih od koronavirusa raste. Ono što zabrinjava je da su to slučajevi koji zahtevaju hospitalizaciju, a to znači da je neophodno povećanje bolničkih kapaciteta. Stevanović je istakao da apel građanima da se suzdže od aktivnosti dok situacija ne bude povoljnija, nije urodio plodom. Te, da je iz tog razloga sada broj zaraženih znatno povećan.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku je dogovoreno da se bolnice koje su izašle iz kovid sistema ne vraćaju u taj režim, već da se posvete lečenju nekovid pacijenata. On je objasnio da će zdravstveni kadar biti preraspodeljen, dok će se maksimalno iskoristiti kapaciteti kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, u kojima već rade angio-sale, a privodi se kraju i priprema hirurških sala.

Stevanović upozorava da nas očekuje nas porast broja obolelih. Rast broja obolelih je posledica opuštanja na svakom koraku i aktivnosti koje nisu esencijalne za život, poput druženja ili sportskih aktivnosti. Naglasio je da opterećenje zdravstvenih radnika direktno zavisi od ponašanja građana.

On je ocenio da se vakcinacija sprovodi dobrim tempom. Napomenuo je da nakon prve doze vakcine građani nisu zaštitićeni. I da mora mora proći pet nedelja da bi se stekao imunitet. Stoga je važno da se i dalje pridržavamo mera zaštite i budemo odgovorni.

U Nišu raste broj pregleda u kovid ambulantama, kao i broj zaraženih. U UKC Niš je prema poslednjim podacima premunio jedan pacijent.  Hospitalizovano je 134, a pozitivno još 108. Dva pacijenta nalaze se na respiratoru.

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 13.518. Prisustvo virusa povtvrđeno je kod njih 2.632. Preminulo je 14 pacijenata, a na repiratoru se nalazi njih 152. Širom Srbije hopitalizovano je 3.499 pacijenata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali