Zdravlje

MUP: Obavezna vakcinacija za pripadnike policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da se "u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta“, svi pripadnici policije vakcinišu protiv korona virusa, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz MUP-a su naveli da je vakcinacija preporučena “od svih relevantnih činilaca – Kriznog štaba za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut”.

Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici Policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da su zaposleni u tom resoru “u obavezi da, u skladu sa zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, sprovode sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi sačuvali svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih zaposlenih”.

Epidemiološka slika u celoj zemlji je bolja, prema rečima prof. dr Branislava Tiodorovića broj prvih pregleda u kovid ambulantama se smanjuje i za to je zaslužna isključivo vakcinacija. Proces imunizacije dobro teče i do sada je u Srbiji dato 4.303.504 doza vakcina. Obe doze vakcine primilo je 1.903.640 građana.

Kada je reč o negativnim reakcijama njih je do sada bilo 940  od toga 6 ozbiljnih reakcija, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekova i medicinska sredstva za TV Pink. On je kazao da je taj broj “neverovatno mali” i da su i ozbiljnije reakcije prošle za nekoliko dana, te da su vakcine potpuno bezbedne.

U Nišu je broj vakcinisanih premašio 50 odsto.  Najveći broj vakcinisanih građana pripada starijoj populaciji preko 65 godina i on se kreće iznad 60 odsto, dok je najmanji broj vakcinisanih među mladima ispod 12 odsto.  Zbog toga je važno smatra prof. dr Tiodorović pronaći način da se mladi motivišu da prime vakcinu.

Najveće interesovanje građana Niša vlada za kinesku vakcinu i za nju se mahom odlučuju stariji, zatim Fajzerovu koju  uglavnom biraju mlađi, solidno je interesovanje za rusku, dok je najmanje interesovanje za AstraZeneka vakcinu.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 1 minut

Holding Back the Years

Randy Crawford
Emeli Sande
Za 6 minuta

Shine

Emeli Sande
King Gizzard & the Lizard Wizard
Za 9 minuta

Interior People

King Gizzard & the Lizard Wizard
Honne
Za 13 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Her
Za 16 minuta

Fight For You

Her

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend