Zdravlje

Na svaka tri minuta od raka jajnika umre po jedna žena

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se u celom svetu početkom maja meseca. U Srbiji se ove godine taj dan obeležava pod sloganom "Vreme podrške". Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer. Od njega u svetu na svaka tri minuta umre po jedna žena. U našoj zemlji svakog dana tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

U Srbiji se svake godine otkrije oko 800 novih slučajeva. U svetu se registruje više od 300 hiljada obolevanja od ove bolesti svake godine, a više od 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Protekla godina obeležena je pandemijom koronavirusa. To je dodatno otežalo situaciju, pa žene ne odlaze redovno na preglede i zanemaruju simptome. Nema precizne statistike. Ipak, prema podacima pojedinih udurženja, za poslednjih godinu dana dijagnostikovano je blizu 200 pacijentkinja manje nego inače na godišnjem nivou. To nije za pohvalu jer znači da se te žene nisu na vreme javile lekaru i pitanje je gde su sada i šta je sa njima.

Bolest je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme. Ali upravo je teško otkrivanje ove bolesti najveći problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Ono što je potrebno jeste edukuacija i podizanje svesti o odlascima na preglede kako bi se smanjila smrtnost. Preko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV.

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. To je najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju. Mogu se javiti kao: oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, teškoće u ishrani i osećaj brzog zasićenja nakon uzimanja hrane, često i naglo mokrenje.

Stručnjaci kažu da je najveća zabluda da se rak jajnika može otkriti PAPA testom. To je nemoguće, a jedini način je testiranje promena u strukturi BRCA1 i BRCA2 gena. Te promene ne znače da će neko obavezno obleti od ove bolesti, već da je pod povećanim rizikom. Ono što treba znati je da sve žene mogu oboleti od ove bolesti.

Inače, Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom. Cilj je da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Toploader
Za 3 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 6 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 10 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Tom Jones
Za 14 minuta

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 17 minuta

Volim Sax

Tunel

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend