Zdravlje

Nastavlja se akcija mamografskih pregleda, do sada pregledano 1.637 žena

Poslednja dva i po meseca u niškom Kliničkom centru sprovedena je akcija mamografije, a rezultati su, prema rečima direktora dr Zorana Perišića, pokazali da je bila dobra i opravdana.

Urađeno je ukupno 1.637 mamografskih pregleda i 700 ultrazvučnih.

“U toku skrininga mamografija, gde smo izašli u susret svim zaposlenim ženama u svim niškim firmama i privatnim i državnim, uradili smo 1.637 skrininga i 700 ultrazvučnih pregleda kod mlađih pacijentkinja”, kazao je dr Zoran Perišić.

Dodaje da su svi ultrazvučni pregledi bili negativni. Međutim, mamografskim pregledima je kod nekih žena utvrđeno da je došlo do promena koje zahtevaju terapiju.

“Od ovih mamografija postoji klasifikacija koja se naziva “birads” 1,2,3. Kada dođe na četvrti to su promene koje su suspektne na malignitet”, pojašnjava dr Perišić.

Ističe da je kod 62 pacijentkinje od ukupnog broja pregledanih primećena promena sa verovatnoćom maligniteta koja zahteva biopsiju, dok je kod 13 pacijentkinja dijagnostifikovana promena pete grupe koje su veoma suspektne i u dogledno vreme će, prema rečima Perišića, biti urađene hirurške intervencije.

Mamografski pregledi se rade u nekoliko mesta u Srbiji, a Perišić podseća da su omogućeni i pokretni mamografi koji obilaze gradove u Srbiji.

Kazao je da oko 75 žena nije ni sumnjalo da ima neke promene, pa je ovo bio dobar trenutak da se na vreme preduzmu mere.

“To pokazuje koliko je ova inicijativa bila dobra i koliko je skrining ovakvih bolesti u ranoj fazi kada se može pomoći dobar. I da smo samo jednu ženu ”

Kako je preveliki akcenat bačen na kovid, akcija je sprovedena u pravo vreme, rekao je.

Podsetio je da se godišnje dijagnostikuje 4. 000 karcinoma dojke, a oko 1.600 izgubi bitku sa tom bolešću.

Akcija se nastavlja, a dr Perišić poziva žene starije od 45, 50 godina da se jave na broj za zakazivanje mamografije.

“Pregled je bezbolan i besplatan, izvolite i uradite nešto za svoje zdravlje”, pozvao je svoje sugrađanke direktor UKC-a.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ana Popovic
Za 1 minut

Can't You See What You're Doing to Me

Ana Popovic
Ray Charles
Za 4 minuta

I Can't Stop Loving You

Ray Charles
Smokie
Za 8 minuta

Needles And Pins (1976)

Smokie
Jp Cooper
Za 11 minut

Little Bit of Love

Jp Cooper
Rare Earth
Za 14 minuta

Nice to Be With You

Rare Earth

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend