Zdravlje

Niš prednjači po broju vakcinisanih, imunizovano 22 odsto mladih

U prostorijama Oficirskog doma organizovana je vakcinacija mladih od 15 do 36 godina. Mladima su bile dostupne Fajzer, Sinofarm i AstraZeneka vakcina, dok prva doza Sputnjik V vakcine nije dostupna za imunizaciju u Nišu. Oni koji su danas primili vakcinu, dobili su ulaznice za sve objekte Narodnog muzeja Niš i vaučer za 15 treninga.

“Grad Niš je prvi po broju vakcinisanih mladih ljudi uzrasta do 35 godina starosti, čak 22 odsto. Kada je reč o punoletnim građanima prvu dozu vakcine primilo je 55 odsto, a drugu 45 odsto”,  kazala je Danijela Nešić, zamenica direktora Doma zdravlja.

“Težimo ka tome da, do kraja juna, dostignemo 60 odsto vakcinisanih prvom i 50 odsto drugom dozom što je uvod u kolektivni imunitet,” ističe Nešićeva  i dodaje da, ukoliko se trend pozitivne vakcinacije nastavi, Nišlije bi, do kraja jula, mogle da steknu kolektivni imunitet.

Prema njenim rečima, veliki broj učenika starijih od 16 godina se javlja Domu zdravlja i interesuje za vakcinaciju. Napominje da mladi, od 16 do 18 godina, trenutno mogu da prime samo Fajzerovu vakcinu. Šesnaestogodišnjak sa kojim smo razgovarali nam je kazao da se vakcinisao kako bi mogao da putuje. “Vakcinisao sam se da mogu da putujem, kako ne bih morao da plaćam testove”, iskren je mladić.

Mladi su pokazali interesovanje za vakcinaciju jer kako kažu žele da se vrate normalnom životu, kakav su imali pre korone. “Svi treba da se vakcinišu da počnemo normalno da funcionišemo”, kazala je jedna devojka i dodala da se ona opredelila za Fajzerovu vakcinu.

Vakcinacija u Oficirskom domu organizovana je u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša.  Podsetimo nedavno je organizovana akcija vakcinacije za mlade sa teritorije Gradske opštine Crveni Krst  kojoj se odazvalo oko 60 mladih. U cilju podsticanja vakcinacije kod mlađe populacije, Ujedinjeni festivali Srbije su  takođe osmislili kampanju.

Vakcinacija se svakodnevno odvija na četiri vakcinalna punkta: u Centralnom objektu Doma zdravlja i u tržnim centrima “Forum”, “Delta” i “Roda”, dok se vakcinacija  rizičnih grupa odvija vikendom u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra.

U Nišu se trenutno odvija i vakcinacija stanovnika Severne Makedonije koja će se nastaviti i narednih dana.  Nešićeva ističe da vakcinacija Makedonaca odlično teče, a na dnevnom nivou se vakciniše oko stotinu stranih državljana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 0 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Connie Evingson
Za 4 minuta

Nature Boy

Connie Evingson
Sheryl Crow
Za 9 minuta

A Change

Sheryl Crow
Paul Weller
Za 12 minuta

Wild Wood

Paul Weller
Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 16 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend