Zdravlje

Niš u bojama koje simbolizuju Međunarodni dan obolelih od retkih bolesti

Foto: Fejsbuk stranica Dragana Sotirovski
Tvrđavski most je sinoć bio osvetljen bojama koje simbolizuju podršku obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama. Na taj način se Grad Niš priključio obeležavanju Međunarodnog dana retkih bolesti koji se obeležava 28. februara.

“Tvrđavski most svetli uoči 28. februara – Međunarodnog dana retkih bolesti u bojama koje simbolizuju podršku pacijentima koji boluju od retkih bolesti i njihovim porodicama. Grad Niš pridružuje se u podršci i ukazivanju javnosti na potrebu uključivanja najšire zajednice kako bi se obolelima od retkih bolesti život učinio kvalitetnijim i sadržajnijim”, napisala je na Fejsbuk stranici gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Foto: Fejsbuk stranica Dragana Sotirovski

Inače, retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod najviše 1 od 2 000 osoba. U svetu postoji između 6 i 7 hiljada retkih bolesti.

Prema proceni Evropske Komisije, kojom se služimo i u Srbiji, 6% do 8% populacije ima neku retku bolest. Procenjuje se da oko pola miliona građana Srbij živi sa nekom retkom bolešću.

Kako navode iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije čak 80 osto retkih bolesti su nasledne, dok se u ostalih 20 odsto slučajeva javljaju kao posledica infekcije, alergija ili drugih spoljnih uticaja. Kod polovine obolelih prvi simptomi bolesti javljaju se već pri rođenju ili u ranom detinjstvu.

Navode za čak 95 odsto retkih bolesti ne postiji registrovana terapija, a najčeća posledica je trajni invaliditet obolelog. Osobe koje obole od retkih bolesti suočavaju se sa brojnim problemima među kojima su pored medicinskih koji se odnose na izostanak dijagnoze, nedostatak informacija o bolesti, lekova, medicinskih pomagala i društvene kao što su izolacija, stigmatizacija, diskriminacija.

Podsetimo, Svetski dan retkih bolesti ustanovila je Evropska organizacija za retke bolesti 2008. godine u cilju podizanja svesti o retkim bolestima o problemima i preprekama na koje nailaze svi oni koji žive sa retkim bolestima, ali i o mogućnostima da uz potrebnu zdravstvenu i socijalnu podršku žive kvalitetnim i sadržajnim životom.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend