Zdravlje

Nišvil i Filmski susreti deo kampanje usmerene ka vakcinaciji mladih

Ujedinjeni festivali Srbije pokrenuli su kampanju vakcinacije koja je usmerena ka mladima. U kampanji učestvuju poznati festivali: Nišvil i Filmski susreti koji se održavaju u Nišu, Lovefest u Vrnjačkoj Banji, Beer Fest u Beogradu i Arsenal Fest u Kragujevcu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović  ističe da  je odziv mladih za vakcinaciju jako mali i da je važno da se to promeni. Podaci pokazuju da je procenat mladih, uzrasta od 18 do 35 godina, koji su primili vakcinu manji od 12 odsto. “To je nedovoljno, moramo da budemo bliži onoj cifri koju svi stalno pominjemo, a koja će nam obezbediti benefit da možemo da odemo na sve manifestacije po kojima je naš grad poznat u svetu, ali isto tako i da se vratimo našem normalnom životu u aktivnostima”, kazao je Tiodorović.

Ističe da oni koji ne budu primili vakcinu neće biti diskriminisati ni u jednom pogledu, ali će u tom slučaju morati da prilože negativan PCR ili brzi antigenski test. “Pozivamo mlade kod kojih je mali procenat odaziva za vakcinaciju da iskoriste pogodnosti koje im se nude i vakcinišu se pre svega zbog zdravlja i sopstvene sigurnosti. Zar nije lepše da odemo recimo na Nišvil ili Filmske susrete ili neku drugu manifestaciju bez maske”, upitao je?

Direktor Nišvila, Ivan Blagojević kaže da su pripreme za festival uveliko u toku. “Nišvil se priprema kao da će festivala biti bez ikakvih ograničenja, ali ćemo ispoštovati sve odluke Kriznog štaba. Najgore što može da se dogodi je da se otkažu neki prateći sadržaji”, ističe Blagojević i dodaje da nema dileme da će se festival održati. On je pozvao mlade  iz cele Srbije da se vaknišu i time, kako je kazao, pomognu organizatorima da ne koriste rigoroznije mere, do merenja temperature na ulazu i kontrolisanje nošenja maski.

Direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić najavio je  bogat kulturni program koji Nišlije očekuje već od kraja maja i pozvao mlade da se vakcinišu kako bi mogli da neometano uživaju u njima.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji Tiodorivić kaže da je mnogo bolja nego pre mesec dana i da sada na dnevnom nivou imamo  tri do četiri puta manje zaraženih, ali i da je za to zaslužna vakcinacija. “Na dobrom smo putu, ali taj put moraju da podrže i mladi, pre svega zbog sebe, slobodnijeg i normalnijeg života,” ističe epidemiolog.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doobie Brothers
Za 2 minuta

Long Train Runnin'

Doobie Brothers
Galliano
Za 5 minuta

Ease Your Mind

Galliano
Ub40
Za 9 minuta

Kingston Town

Ub40
Matt Bianco
Za 12 minuta

Don't Blame It On That Girl

Matt Bianco
Jovanotti
Za 16 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend