Zdravlje

Niža cena kovid testova na lični zahtev, vakcinacija trudnica tokom cele trudnoće

Foto: Dom zdravlja
Uredbom Vlade koja je juče stupila na snagu snižena je cena kovid testova na lični zahtev, te PCR test sada košta 6.000, a brzi antigenski 1.800 dinara.

„U skladu sa odlukom donetom na poslednjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i prema informacijama iz Generalnog sekretarijata Vlade, obaveštavamo sve zainteresovane koji žele testiranje na lični zahtev da je cena PCR testiranja umesto 9.000 sada 6.000 dinara, dok je antigensko testiranje umesto 3.500 1.800 dinara“, saopštili su iz Doma zdravlja.

Odlučeno je i da se trajanje karantina za obolele od virusa smanji sa 10 na 7 dana zbog lakšeg oblika oboljenja. Ukoliko je reč o težim oblicima mera karantina i dalje ostaje 14 dana. „U slučajevima primarne ili sekundarne imunodeficijencije, pacijentu se određuje samoizolacija u trajanju 14 dana“, piše u Uredbi.

Nova mera se odnosi i na zdravstevene radnike, kao i na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite koji obole od kovida. Oni će nakon sedmodnevne  izolacije biti ponovo testirani PCR testom. Ukoliko test bude pozitivan karantin se produžava za još tri dana, nakon čega izlaze iz samoizlacije bez ponovljenog testa.

Novina je i da trudnice mogu da prime vakcinu  u svim fazama trudnoće. Odobrena vakcina za trudnice je Fajzer, a kako kažu u Domu zdravlja preporuka je da prime obe doze, po mogućstvu i buster dozu pre porođaja ili pre ulaska u treći semestar trudnoće kada je rizik od obolevanja mnogo veći.

Buster doza se preporučuje osobama starijim od 18 godina tri meseca od druge doze, a novina je još i da se posle prve doze Astazeneka vakcine kao druga doza može primiti Fajzer.

Podsetimo epidemijska situcija u Nišu je loša, a broj obolelih je juče prešao 600. Iz Doma zdravlja podsećaju građane da se vakcinacija odvija svakodnevno u centralnom objektu Doma zdravlja kao i da su dostupne sve vrste vakcina.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

U Skriocu
Za 1 minut

Ne Brini

U Skriocu
Piloti
Za 5 minuta

Tajna Je U Tebi Skrivena

Piloti
Virgins
Za 9 minuta

Rich Girls

Virgins
Soft Cell
Za 12 minuta

Darker Times

Soft Cell
Red Hot Chili Peppers
Za 16 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend