Zdravlje

Nova laboratorija za genetska ispitivanja na Medicinskom fakultetu

Foto: Medicinski fakultet
Medicinski fakultet u Nišu će uskoro dobiti laboratoriju za genetska ispitivanja u kojoj će se raditi složene analize, a najteži pacijenti će prema najavama direktora Klinike za kardiohirurgiju Dragana Milića imati priliku za najmoderniji vid terapije. Fakultetu je opremu donirala ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Nova moderna laboratorija će za pacijente značiti još jednu šansu ka izlečenju, pogotovo kada se radi o teškim pacijentima. Oprema sadrži uređaje i mašine koje će olakšati preglede i pojednostaviti prilagođavanje terapije.

“Za nekoliko dana na Medicinskom fakultetu u Nišu biće održana svečana ceremonija otvaranja nove laboratorije za genetski ispitivanje. Ambasada SAD u Beogradu donirala je celokupnu opremu ovoj laboratoriji američkom timu i ambasadi SAD u Beogradu u vrednosti od oko 5000.000 evra. Ovom prilikom donirani su sledeći uređaji i mašine: genetski sekvencer najnovije generacije, tri PCR mašine u realnom vremenu, automatski izolatori nuklearnih kiselina, mašina za česme, multinodalni čitač-hromatograf, lumineks, 2 nano uređaji, frižideri uključujući one koji se ohlade na-90 OC, centrifuga, vrtložne mašine, Karl Zeis mikroskop i drugu prateću opremu”, objavio je na svom Fejsbuk profilu Dragan Milić.

Dodaje da će ova laboratorija raditi na hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući individualizaciju maligne terapije u skladu sa genetičkom vrstom tumora.

“Ovo će biti jedna od najmodernijih laboratorija ove vrste ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Najteži pacijenti će dobiti priliku za najmoderniji vid pregleda a naši stručnjaci će imati priliku da rade na mašinama koje su sastavni deo najvažnijih laboratorija na svetu. Ova moćna laboratorija omogući će novu eru dijagnostike i lečenja pacijenata grada Niša i jugoistočne Srbije”, poručio je Milić.

Zahvaljujući saradnji sa ambasadom SAD i Evropskom komandom američke vojske, Klinika za kardiohirugiju u Nišu dobijala je u više navrata vrednu opremu i uređaje.

Podsetimo,  takođe značajna donacija za Kliniku za kardiohirurgiju stigla je od istih donatora više puta. Vredna oprema donirana je pre nešto manje od godinu dana Klinici, a omogućuje da se samostalno rade transplantacije u Nišu.

Saradnja između Klinike i ambasade SAD-a i Evropskom komandom američke vojske postoji već pet godina i do sada je, kako ističe direktor klinike dr Dragan Milić, stiglo mnogo donacija  u milionskim iznosima.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 48 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 56 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend