Zdravlje

Obolelo 16 korisnika Gerontološkog centra, 7 u bolnici

U Gerontološkom centru u Nišu zaraženo je 16 korisnika i 7 zaposlenih. Zdravstveno stanje kod svih obolelih je stabilno.

“Od ukupnog broja obolelih 7 korisnika je na hospitalnom lečenju po proceni infektologa, koji ih redovno obilazi, dok su ostali oboleli korisnici u Domu u prostoru koji je predviđen kao crvena zona”, napisala je u odgovoru dr Ivana Janićijević, epidemiolog Instituta ja javno zdravlje.

Dodaje da se nihovo zdravstveno stanje  intenzivno prati od strane njihovih ordinirajućuh lekara i ostalog osoblja Doma. Kada je reč o  zaposlenima kod kojih je potvrđeno prisustvo vriusa, doktorka ističe da su dobro i da se nalaze na kućnom lečenju.

U Gerontološkom centru u Nišu 24. marta je proglašena epidemija. Nakon testiranja utvrđeno je da je 15 korisnika doma pozitivno na korona virus, kao i 5 zaposlenih.

U ovoj ustanovi trenutno boravi 199 korisnika. Odgovor na pitanje kako je došlo do zaražavanja korisnika, i da li je bilo smrtnih slučajeva u novom talasu epidemije, nismo dobili ni od Instituta ni od direktorke koja ne odgovara na pozive.

U novembru su u Gerontološkom centru u Nišu potvđena  dva slučaja obolevanja od korona virusa. U pitanju su bili jedan korisnik i jedan zaposleni. To su potvrdili u Institutu za javno zdravlje u Nišu. Međutim, kada smo tada kontaktirali direktorku ove ustanove Slađanu Maranović Nikolić, ona je kazala da postoji samo jedan slučaj obolevanja i da se radi o korisniku.

Podsetimo, u prvom talasu koronavirusa u Gerontološkom centru preminulo je oko 50 korisnika prema podacima Tužilaštva, a njih 200 je u aprilu bilo upućeno na lečenje u Klinički centar. Tadašnji direktor Milan Stevanović uhapšen je jer nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje virusa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

St. Paul & The Broken Bones
Za 2 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones
Rabbitt
Za 5 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 9 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 13 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 18 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend