Zdravlje

Od danas pojačana kontrola poštovanja mera za suzbijanje epidemije

Leto je sa sobom donelo veći osećaj rasterećenosti što se epidemije tiče. Mnogi su se opustili i zaboravili da korona još uvek postoji. Inspekcijske službe Ministarstva zdravlja će od danas iz tog razloga pojačati kontrolu poštovanja epidemioloških mera.

Letovanja su počela, festivali se uveliko održavaju, turisti dolaze.  Sa druge strane, lekari i članovi Kriznog štaba apeluju da se svi pridržavaju mera. Mada se navodi da je broj zaraženih pod kontrolom, prevelika opuštenost građana i građanki bi mogla da dovede do toga da se virus proširi. Prema rečima pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove Gorana Stamenkovića daleko smo od kolektivnog imuniteta.

“Još smo daleko od kolektivnog imuniteta i još smo dalje od dovoljno vakcinisanih mladih ljudi, od ponedeljka će biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije”,  kazao je za RTS  Stamenković.

On dodaje da su inspekcijske službe na terenu svih ovih dana.

“Nadzor je prilagođen svim obavezama nakon ublažavanja mera. Protivepidemijske mere su prioritet. Broj nadzora je nešto drugačiji i broj prekršajnih naloga je bio mnogo manji, nego što je bio do maja meseca, 50 posto manje prekršajnih naloga je izrečeno. U toku juna je bilo 11 zabrana”, rekao je Stamenković. Prema njegovim rečima, u toku jula nije bilo nijedne zabrane sa terena.

Najavio je da od ponedeljka Radna grupa daje posebnu novu instrukciju za mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja epidemije. Napominje da su ekipe prisutne, i dodaje da mnogi inspektori nisu koristili nijedan dan godišnjeg odmora godinu dana.

Naglasio je da će se za kontrolu angažovati svi resursi i kapaciteti.

“To znači prepoznavanje rizika. Sanitarna inspekcija vrši inspekciju bazena, česama, centralnih vodovoda, vrtića, predškolskih ustanova i kolektivne ishrane.” Već smo izrekli nekoliko zabrana. Od sutra prepoznavajući rizike usmerićemo ponovo ciljane kontrole”, poručio je Stamenković.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan je nedavno izjavio da se broj novoobolelih povećava i da nije zadovoljan kako teče vakcinacija mladih. Takođe je upozorio da bi veliki događaji mogli loše da utiču na suzbijanje epidemije.

I zamenik UKC-a dr Radmilo Janković kaže za RTS da smo na početku novog talasa, a broj prvih pregleda na jugu raste. Takođe, smatra da nije realno očekivati pooštravanje mera i neku veću disciplinu.

“Leto je, ljudi su željni normalnog života, da žive slobodno, većina njih je već na letovanjima. Ono što je problematično je da se većina njih bez ikakve kontrole vraća u Srbiju”, kazao je Janković.

Novi talas, sudeći prema rečima stručnjaka, ipak dolazi. Koliko smo spremni i da li verujemo da ukoliko “žrtvujemo” još jedno leto zarad bolje epidemiološke situacije stvarno može da bude bolje, pokazaće se u narednom periodu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Stanley's Soul Station
Za 2 minuta

I, Oh I

Paul Stanley's Soul Station
Phil Collins
Za 5 minuta

Heat on the Street

Phil Collins
Aerosmith
Za 9 minuta

Janie's Got a Gun

Aerosmith
Fleetwood Mac
Za 13 minuta

Gypsy

Fleetwood Mac
Julio Iglesias
Za 18 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend