Zdravlje

Od ponedeljka moguće otvaranje tržnih centara

Ukoliko broj zaraženih preko vikenda bude u padu, od ponedeljka 12. aprila tržni centri će početi sa radom izjavio je dr Branislav Tiodorović, nakon sednice Kriznog štaba. Ugostiteljski objekti koji nemaju bašte ostaju zatvoreni, doće će oni koji posluku u okviru tržnih centara, a imaju baštu ili su otvorenom moći da rade.

„Epidemiološka situacija je još uvek u statusu vanredne. Uočava se blaga tendencija smanjenja broja novopotrvđenih slučajeva oboljenja i odnos prijema i otpusta u kovid bolnicama. Takođe je smanjen broj prvih pregleda u kovid ambulantama“, izjavio je dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Ukoliko se ovakva situacija nastavi i narednih dana, može se razmišljati o popuštanju mera. Tržni centri mogu početi sa radom od ponedeljka ukoliko preko vikenda bude zabeležen pad broja zaraženih. Ugostiteljski objekti u tržnim centrima koji imaju  bašte ili su na otvorenom moći će da rade. Dok će ugostiteljski objekti koji posluju u zatvorenom prostoru i dalje ostati zatvoreni.

Krizni štab je doneo odluku da od 19. aprila učenici krenu na redovnu nastavu.“Vreme je da se onjaln nastava smanji ili svede samo na lokalne procene u mogući žarištima,  a da od 19. škole počnu da funcionišu kao pre odluke da pređu onlajn, kako osnovne, tako i srednje“, kazao je Tiodorović.

Istakao  je da sve ostale mere ostaju na snazi. Dodao je da maske moraju da se nose u zatvorenom prostoru, a preporuka je da se nose i na otvorenom ukoliko je nemoguće održati propisanu distancu ili ukoliko je veća gužva. Prema njegovim rečima očekuje se pad broja zaraženih u narednom periodu.

Kada je reč o vakcinaciji Tiodorović je kazao da je zadovoljan kako teče proces imunizacije stanovništva.  „Nadamo se da ćemo dobar trend održati i da ćemo u jednom kratkom vreemnskom roku od mesec i po do dva moći da postignemo ono što nazivamo kolektivnim umunitetom. Ima malo optimizma, pored svega onoga što može da deluje depresivno, a to je veliki broj umrlih“, kazao je epidemiolog.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 38 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 34 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 30 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 27 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend