Zdravlje

Od ponedeljka srednje škole prelaze na “onlajn” nastavu, osnovne na kombinovanu

Foto: City Smart
Zbog širenja novog soja virusa SARS-CoV-2, koji može uzrokovati obolevanje od koronavirusa i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, od naredne nedelje srednje škole u Srbiji prelaze na onlajn nastavu, dok će osnovci imati kombinovanu nastavu, saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Kako se navodi u saopštenju 40 lokalnih samouprava u Srbiji uvešće od ponedeljka 13. septembra kombinovanu i onlajn nastavu. Kombinovana će biti za sedmi i osmi razred, dok će onlajn važiti za srednje škole.

“Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava) primenjivaće u VII i VIII razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava”, piše u saopštenju.

Ostali razredi u osnovnim školama će pohađati nastavu kao što su to do sada činili.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija i odnosi se na najugroženija područja.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

“Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19”, pojašnjavaju u saopštenju.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi.  Ukoliko učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora).

Naglašavaju da je ovaj izuzetak moguće primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Za sada još nije poznato kada će svi srednjoškolci i osnovci ponovo dolaziti u škole zajedno, po standardnim normama. Odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, na osnovu procene Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milovan Jovanović Batut”

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

DJ Allexinno
Za 3 minuta

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 6 minuta

Sky

Sonique
Lionel Richie
Za 10 minuta

Three Times a Lady

Lionel Richie
Anouk
Za 14 minuta

I Love You

Anouk
Zak Abel
Za 17 minuta

Less of a Man

Zak Abel

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend