Zdravlje

Od utorka bez zakazivanja za tri vakcine

Od sutra, 27. aprila, moguće je vakcinisanje vakcinama tri proizvođača: Sputnjikom V, Fajzerom ili Sinofarmom, rekao je direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović za RTS.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, Jovanović je podsetio da je prošle nedelje počela vakcinacija bez zakazivanja “Fajzerovom” i “Sputnjik V” vakcinom. Rekao je da se akcija nastavlja i pozvao građane da odu u najbliži dom zdravlja i masovni punkt gde je dostupna vakcinacija bez zakazivanja.

Poručio je da je počev od sutra za tri vakcine slobodno vakcinisanje bez zakazivanja na svim punktovima u Srbiji.

Jovanović  je kazao da je do sada u Srbiji dato 3.255.000 vakcina. Prve doze je dato  1.945.000, a druga doza negde oko 1.310.000 vakcina.

“Broj građana koji su imunizovani je negde oko 1.200.000. To su oni građani gde je prošlo tri nedelje od druge doze, odnosno pet nedelja od prve doze kada je u pitanju ‘Astra-Zeneka”, rekao je Jovanović.

U toku prošle nedelje bez zakazivanja su se davale vakcine Fajzer i Sputnjik V. Akcija se nastavila i danas, dok je sa novim kontigentima Sinofarmove vakcine koji su pristigli u toku dana, moguće primiti i tu vakcinu.

Počev od sutra bez zakazivanja do kraja nedelje biće dostupne te tri vakcine.

Prema njegovim rečima,  više od 35 odsto punoletnih građana je vakcinisano u Nišu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Priboju, Novom Sadu, Kladovu, Kikindi, Malom Zvorniku, Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Požarevcu i Knjaževcu.

Takođe, uputio je poziv svim  gradonačelnicima i predsednicima opština, lokalnim samoupravama.

“Sada je na njima, oni moraju organizovati svoje sugrađane, otići u svako selo i svako naselje, organizovati i nastaviti sa masovnom imunizacijom”, pozvao je Jovanović.

Do sada je najviše građana primilo “Sinofarm” vakcinu.

Što se tiče stranih državljana koji dolaze da se vakcinišu, oni se mogu prijaviti preko portala e-Uprave, čak iako nemaju prijavljeno boravište u Srbiji. Do sada  je oko 39.000 stranaca primilo vakcinu u Srbiji.

“Prioritet u ovom trenutku su naši državljani, maskimalni fokus u vakcinaciji su naši građani. Kada budemo završili vakcinaciju naših građana, ako bude dovoljno vakcina, razmišljaćemo da pozovemo i strane državljane”, zaključio je Jovanović.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Everything But the Girl
Za 3 minuta

Missing

Everything But the Girl
Lykke Li
Za 7 minuta

Get Some

Lykke Li
Jace Everett
Za 10 minuta

Bad Things

Jace Everett
Wizthemc
Za 13 minuta

World Is Fucked

Wizthemc
Harry Connick Jr.
Za 16 minuta

(I Like it When You) Smile

Harry Connick Jr.

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend