Zdravlje

Odobrena Fajzer vakcina za decu

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je u petak, 11. juna, primenu vakcine protiv korona virusa, od proizvođača "Fajzer-Bionteh" za uzrast dece od 12 do 15 godina starosti.

Prema saopštenju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, stekli su se svi uslovi za korišćenje Fajzer vakcine za decu.

„Potvrđeno je  da su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Agencije za lekove.

Pojašnjavaju da je nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv Kovida 19.

“Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine „Comirnaty“ protiv kovida 19 proizvođača “Fajzer-Biontek“ za uzrast 12-15 godina starosti“, stoji u saopštenju.

U narednim danima će se, dodaju, izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kako je ranije istaknuto, vakcina bi trebalo da se daje u konsultaciji sa pedijatrima, a pre svega bi trebalo da je prime deca koja imaju zdravstvene tegobe i hronične bolesti.

Eksperti ALIMS-a su, dodaju u saopštenju, od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.

“ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dodu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca“, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, Fajzer vakcina je prethodno dozvoljena i za korišćenje  kod mladih od 16 do 18 godina.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 57 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend