Zdravlje

Omikron soj stigao u Niš, Klinički centar spreman za novi talas

Zbog porasta broja novozaraženih i pojave omikron soja u Nišu, Nova zgrada Kliničkog centra ostaje u kovid sistemu, kazao je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Prema rečima direktora UKC-a u poslednja četiri dana broj novozaraženih je skočio sa 19 na 46 koliko ih je bilo juče, što jasno ukazuje na to da je omikron soj stigao u Srbiju i u Niš.

U planu da se do Nove godine oslobodi, očisti i konzervira novi objekat Kliničkog centra, ali se za sada 4. i 5. sprat zgrade neće vratiti svojim primarnim funcijama, pre svega zbog porasta broja novozaraženih koji je zabeležen u poslednja četiri dana.

“Napravićemo neku pauzu u smislu da malo odmorimo ljude, moćićemo da radimo malo nižim kapacitetima. Da li će to potrajati dva dana, pet, nedelju ili mesec dana ne znam, ali ćemo u svakom slučaju biti spremni kada se novi talas pojavi u Srbiji, a evidentno je da će se pojaviti iza Božića verovatno”, kazao je Perišić.

Dodaje da je Klinički centar spreman za svaki scenario koji bi mogao da zadesi Niš i da imaju sve što je potrebno za lečenje kovid pacijenata. Takođe, u planu je i da se poveća broj hirurških intervencija i operacija nekovid pacijenata.

“Anesteziolozi i hirurzi će već od Nove godine, a neki su i ove nedelje već krenuli, da lagano povećavaju broj svojih intervencija”, najavljuje Perišić.

Podsetimo na lečenju od kovida u Kliničkom centru trenutno se nalazi 59 pacijenata, od čega 4 u jedinicama intenzivnog lečenja, na Infektivnoj klinici 43, a na 4. spratu Nove zgrade 12 pacijenata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 30 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 23 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 18 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend