Zdravlje

Omikron soj stigao u Niš, Klinički centar spreman za novi talas

Zbog porasta broja novozaraženih i pojave omikron soja u Nišu, Nova zgrada Kliničkog centra ostaje u kovid sistemu, kazao je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

Prema rečima direktora UKC-a u poslednja četiri dana broj novozaraženih je skočio sa 19 na 46 koliko ih je bilo juče, što jasno ukazuje na to da je omikron soj stigao u Srbiju i u Niš.

U planu da se do Nove godine oslobodi, očisti i konzervira novi objekat Kliničkog centra, ali se za sada 4. i 5. sprat zgrade neće vratiti svojim primarnim funcijama, pre svega zbog porasta broja novozaraženih koji je zabeležen u poslednja četiri dana.

„Napravićemo neku pauzu u smislu da malo odmorimo ljude, moćićemo da radimo malo nižim kapacitetima. Da li će to potrajati dva dana, pet, nedelju ili mesec dana ne znam, ali ćemo u svakom slučaju biti spremni kada se novi talas pojavi u Srbiji, a evidentno je da će se pojaviti iza Božića verovatno“, kazao je Perišić.

Dodaje da je Klinički centar spreman za svaki scenario koji bi mogao da zadesi Niš i da imaju sve što je potrebno za lečenje kovid pacijenata. Takođe, u planu je i da se poveća broj hirurških intervencija i operacija nekovid pacijenata.

„Anesteziolozi i hirurzi će već od Nove godine, a neki su i ove nedelje već krenuli, da lagano povećavaju broj svojih intervencija“, najavljuje Perišić.

Podsetimo na lečenju od kovida u Kliničkom centru trenutno se nalazi 59 pacijenata, od čega 4 u jedinicama intenzivnog lečenja, na Infektivnoj klinici 43, a na 4. spratu Nove zgrade 12 pacijenata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Traffic Jam
Za 2 minuta

A Castle in the Sand

Traffic Jam
Maggie Rogers
Za 6 minuta

Want Want

Maggie Rogers
T.a.T.U.
Za 9 minuta

How Soon Is Now

T.a.T.U.
Seal
Za 12 minuta

Kiss From a Rose

Seal
Lauren Jauregui
Za 16 minuta

Expectations

Lauren Jauregui

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend