Zdravlje

Osnovana Radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije koronavirusa

Foto: M.J.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova, rekao za RTS da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida 19. Anazilom će biti obuhvaćeni svi smrtni slučajevi koji mogu da se povežu sa koronavirusom.

“Doneta je odluka da se oformi tim koji će se baviti analizom svih smrtnih slučajeva koji mogu da se povežu sa koronom”, kazao je Lončar. Objašnjava da je odluka doneta jer ne može tačno da se utvrdi tačan razlog smrti nekog pacijenta, osim da se uradi obdukcija, koja je, kada je reč o pacijentima koji su preležali kovid, po svim pravilima Svetske zdravstvene organizacije bila zabranjena.

Prema njegovim rečima ova analiza je važna zbog budućih generacija i nekih novih epidemija. “Ovo radimo da generacije koje dolaze posle nas mogu da izvuku pouku: šta smo mi radili, šta oni mogu da urade isto, a šta drugačije”, ističe Lončar.

Dodaje da će analizom biti obuhvaćeni i ljudi koji su umrli, a nisu bili u bolnici. “Analiziraćemo potvrde o smrti, te ukoliko se u njima pominje sumnja na koronu ili je neko  porodici oboleo od virusa, uključićemo i te ljude”, naglasio je ministar i dodao da u potvrdi o smrti piše sve.

Za ovu analizu, ističe Lončar, potrebno je par nedelja. Nakon što Radna grupa izvrši analizu i sastavi konačan spisak, javnost će biti upoznata sa podacima o broju preminulih od kovida. Radnu grupu će činiti predstavnici bolnica, lokalnih samouprava i Zavoda za statistiku.

Podsetimo prvi smrtni slučaj od kovida u našoj zemlji je zabeležen 20. marta prošle godine. Do danas je od korone umrlo 7.680 ljudi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jovanotti
Za 1 minut

Muoviti Muoviti

Jovanotti
Prince
Za 5 minuta

I Wanna Be Your Lover

Prince
Vaya Con Dios
Za 8 minuta

Forever Blue

Vaya Con Dios
Whitney Houston
Za 12 minuta

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 17 minuta

Here

Alessia Cara

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend