Zdravlje

Otvorena linija za pružanje psihološke pomoći starim licima

Crveni krst Niš pokrenuo je telefonsku liniju za pružanje psihološke pomoći, namenjen najstarijim sugrađanima, osobama sa invaliditetom i njihovim neformalnim negovateljima. Građani telefonskim putem mogu dobiti najvažnije informacije koje se tiču mera zaštite od koronavirusa, imunizacije, o službama koje pružaju podršku i zaštitu od nasilja kao i savete volontera o mentalnom zdravlju. Linije su otvorene svakog radnog dana u peridu od 9 do 13h.

„Telefonski centar za pružanje psihološke pomoći prvenstveno je namenjena našim starijim sugrađanima, osobama sa invaliditetom i neformalnim negovateljima“, kazala je Sanja Stojanović, sekretar u Crvenom krstu Niš. Objašnjava da je ideja kol centra nastala da bi pružio prihološku pomoć građanima, ali i da je više od toga. „Mi smo tu da pomognemo, rešimo im neke nedoumice i dileme, pružimo informacije koje su njima potrebne, a ne znaju koga da pitaju“, napominje.

Ističe da su najčešće  dileme u vezi zdravsvenog stanja. Kome mogu da se obrate, gde moju da se pregledaju, gde mogu primiti vakcinu i na koji način da se prijave za vakcinaciju? Ali i način na koji mogu da ostvare svoja prava ili u koliko trpe nasilje kome mogu da se obrate za pomoć i na koji način.

Stojanović ističe da volonteri Crvenog ksrta strpljivo odgovaraju na pozive građana i da uvek imaju lepu reč za svakog od njih. Prema njenim rečima nekada im nije potrebno ništa više do razgovor, lepa i utešna reč, jer se osećaju usamljeno. „Reč je prvenstveno o starijim  i osobama sa invaliditetom koje se po prirodi slabije kreću i slabije komuniciraju sa drugim ljudima te je ovo način da ostvare komunikaciju.“

Građani mogu da se jave na broj telefona 018/511-319 i dobiju potrebnu pomoć i informacije. Linije su otvrene svakog radno dana u periodu od 9 do 13h. Predviđeno je da projekat koji se odnosi na pružanje psihološe pomoći traje traje tri godine, a u Crvenom krstu kažu da su u planu i radionice uživo kada epidemiloška situcija dozvoli.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Virgins
Za 3 minuta

Rich Girls

Virgins
Soft Cell
Za 6 minuta

Darker Times

Soft Cell
Red Hot Chili Peppers
Za 10 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Za 13 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Za 17 minuta

Fever

Kings of Convenience

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend