Zdravlje

Počela proizvodnja “Sputnjika” u Srbiji, prve vakcine s Torlaka za 10 dana

Foto: City Smart
U Institutu "Torlak“ svečano je započela proizvodnja vakcine "Sputnjik V“. Pokretanju proizvodnje putem video-linka prisustvovali su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić Vladimir Putin, prenosi RTS. Očekuje se da prve vakcine proizvedene u našoj zemlji, budu dostupne na vakcinalnim punktovima kroz 10 dana.

Proizvodnju je, nakon video obraćanja Putina i Vučića, pritiskom na dugme započela direktorka Instituta “Torlak“ Vera Stojiljković, preneo je RTS. Srbija je prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu. Vakcine domaće proizvodnje će se kroz deset dana naći na vakcinalnim punktovima širom zemlje.

Kada je reč o vakcinaciji ona teče odično, što dokazuje drastično smanjenje braja obolelih od koronavirusa na dnevnom nivou, smatraju epidemiolozi.  Ipak, napominju da je jako važno da se vakcinišu mladi, jer su oni najčešći prenosici virusa. U toku je kampanja  vakcinacije usmerena ka mladima,  koju su pokrenuli Ujedinjeni festivali Srbije.

U Nišu se vakcinacija dobro odvija. “Epidemiološka situcija u Nišu je stabilna zahvaljući vakcinaci, smatra prof. dr Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja. Do sada je vakcinisano više od preko 108.000 samo prvom dozom, dok je drugu primilo preko 80.000.

Jerkan ističe da se mladi sve češće odazivaju vakcinaciji i da se u poslednjim nedeljama taj broj povećava. “U poslednjih 15-ak dana postigli smo da se broj mladih koji su primili vakcinu poveća sa 8,5 odsto na 18 odsto”, ističe i dodaje da  se najveći broj mladih  odlučuje za Fajzerovu vakcinu.

Nedavno je organizovana akcija vakcinacije mladih u prostorijama opštine Crveni Krst, a kako smo mogli da vidimo na terenu odziv je bio veliki. U sredu 9. juna biće organizovana još jedna akcija vakcinacije mladih u prostorijama Oficirskog doma, u periodu 11h do 14h. Kako napominju iz Kancelarije za mlade Grada Niša, za omladinu koja se vakciniše pripremili su niz pogodnosti.

Vakcinacija bez zakazivanja trenutno se odvija na više od 200 vakcinalnih punktova širom zemlje. U Nišu se vakcinacija odvija u centralnom objektu Doma zdravlja, ali i na vakcinalanim punktovima u tržnim centrima Delta, Forum i Roda. Građanima su dostupne Fajzer, Sinofarm i AstaZeneka vakcina.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ub40
Za 0 minuta

Kingston Town

Ub40
Matt Bianco
Za 3 minuta

Don't Blame It On That Girl

Matt Bianco
Jovanotti
Za 7 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti
Prince
Za 11 minut

I Wanna Be Your Lover

Prince
Vaya Con Dios
Za 14 minuta

Forever Blue

Vaya Con Dios

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend