Zdravlje

Počela vakcinacija dece protiv koronavirusa

U niškom Domu zdravlja počela je vakcinacija maloletne dece od koronavirusa, a do sada je vakcinisano njih troje. U narednom periodu je dužnost na lekarima da zovu roditelje i pozivaju ih da dovedu decu da se vakcinišu, sve u cilju suzbijanja virusa.

Od četvrtka do sada je u Nišu prvu vakicinu primilo troje mladih ljudi, a cilj je da taj broj bude što veći. Inače, do sada je u Nišu vakcinisano preko 60 odsto populacije, odnosno 50 što se druge doze tiče, a ovih dana i nije bilo pozitivnih na koronu. Kako novi  soj virusa ne bi mogao da se proširi, a predviđa se da bi ponovo u oktobru mogao da se poveća broj novozaraženih, vakcinacija je jedini izlaz.

Kako direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže, najviše bi trebalo biti skoncentrisan na mlađu populaciju jer se prema njegovim rečima samo vakcinacijom može sprečiti širenje.

Da bi što više mladih bilo vakcinisano, izabrani lekari će od sada imati zadatak da roditeljima predlažu da vakcinišu svoju decu. U Domu zdravlja formirana su dva punkta za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina koja mogu da prime vakcinu u centralnom objektu Doma zdravlja Niš u delu pedijatrije, dok deca od 16 do 18 godina primaju vakcinu na punktu gde primaju i odrasli u klubu Doma zdravlja.

Jerkan navodi da je od Zlatibora Lončara dobio saglasnost da mogu da pozivaju  roditelje i već prvog dana pozvano je 15 roditelja, od kojih je jedan pihvatio da mu se dete vakciniše.

„Bili smo u kontaktu sa tim detetom dva dana, apsolutno nikakve posledice nije imao. Dete je oberučke prihvatilo, što mene kao sportskog lekara obradovalo“, kazao je za N1.

Vakcinu su primila deca od 13 i 14  godina i to Fajzerovu, koja je jedina namenjena deci.

„Za nijednu drugu vakcinu nismo dobili sertifikat. Kontrolisana su oba deteta od strane pedijatara i nije bilo nikakve kontraindikacije“, jasan je dr Jerkan.

Predviđanja su i da će od oktobra meseca novi soj virusa biti skoncentrisan na mlađu populaciju. Delta soj je, kako navodi Jerkan, šest puta zarazniji od prethodnog, a koncentrisan je na mlađu populaciju, samo vakcinisani nisu toliko izloženi.

„Novi soj se već pojavljuje i on će pospešiti najverovanije Evropsko prvenstvo. Zato treba sada u letnjem periodu raditi i priprmiti se“, upozorio je.

Apeluje na roditelje da dovedu svoje najmlađe kako bi zajedno pobedili epidemiju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 5 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
On Air!

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 0 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 4 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend