Zdravlje

Počinje revakcinacija rizičnih grupa

Od ovog vikenda počinje revakcinacija građana koji spadaju u rizične grupe, a takođe se nastavlja i vakcinacija onih koji su imali zakazano ali se nisu pojavili, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra.

Do sada je vakcinisano 360 pacijenata koji su za sebe smatrali ili su ih medicinski radnici proglasili za visoko rizične grupe za primanje vakicine.  Od ukpupnog broja vakcinisanih, kod  šest pacijenata je bilo komplikacija koje su prema navodima direktora UKC-a Zorana Perišića prijavljene Komisiji za komplikacije prilikom davanja terapije.

“Svih šest je odbačeno, tako da praktično ni kod  jednog pacijenta od 360 datih vakcina, nismo imali reakciju koja bi zahtevala intervenciju vrlo stručnih anestezioloških ekipa”, kazao je Perišić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je bila prisutna hematološka i kardiološka ekipa, ali da nije bilo potrebe ni za čijom intervencijom.

Kako Perišić kaže, rezultati govore koliko je percepcija rizika pogrešna.

“Ponosan sam na sve one koji su uradili dobar i veliki posao, vakcinišući za sada 360 građana, a ta brojka će biti veća”, rekao je. On je naglasio i da je ovo prvi put da se na takav način pristupa rizičnim grupama.

Od ove nedelje počinje i revakcinacija građana koji spadaju u rizičnu grupu, ali mogu doći i oni koji žele da se vakcinišu.

“Uporedo sa tim, pacijenti koji su bili prijavljeni, a kojih u tom trenutku nije bilo nastavićemo da vakcinišemo”, poručio je dr Perišić.

Pred Kliničkim centrom je veliki izazov, a neke obaveze koje imaju nakon prve vakcinacije će uraditi u vremenu pred njima, kazao je Perišić.

Podsetimo, vakcinacija rizičnih grupa počela je pre tri nedelje, kada su pozvani svi koji misle da spadaju u tu grupu, jer su za njihovu vakcinaciju obezbeđene dodatne mere predostrožnosti. Obaveza građana je, kako kažu, da nakon primljene vakcine još sat vremena ostanu u Kliničkom centru, da bi ukoliko je potrebno bila ukazanakompletnna medicinska pomoć.

Perišić je tada izjavio da pridružene bolesti kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, maligne bolesti, nisu kontraindikacije, već razlog više da se neko vakciniše, jer je u riziku da dobije tešku kliničku sliku. Ipak, treba voditi računa o alergijskim reakcijama. Tako su neki zbog alergije na određenu hranu ili penicilin vraćeni sa punktova.

Vakcinacija se obavlja na punktovima u Urgentnom centru. Pored građana iz Nišavskog okruga, mogu doći iz Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Timočkog okruga.

Zainteresovani mogu da zakažu svoj termin putem telefona: 066/805-15-47.

U ovom trenutku u Kliničkom centru leži 210 pacijenta, na infektivnoj klinici 47, a na pedijatriji je devetoro dece.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lykke Li
On Air!

Get Some

Lykke Li
Jace Everett
Za 1 minut

Bad Things

Jace Everett
Wizthemc
Za 4 minuta

World Is Fucked

Wizthemc
Harry Connick Jr.
Za 7 minuta

(I Like it When You) Smile

Harry Connick Jr.
Club Des Belugas feat. Maya Fadeeva
Za 10 minuta

Save a Little Love For Me

Club Des Belugas feat. Maya Fadeeva

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend