Zdravlje

Prevencija je ključ za očuvanje ženskog zdravlja

U cilju podizanja svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, niški Dom zadravlja je u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice organizovao akciju u TC "Roda". U okviru ove akcije lekari su razgovarali sa sugrađankama o uzrocima nastanka ove bolesti, ali i načinima prevencije.

„Osnovni uzrok nastanka ove bolesti je infekcija humanim papiloma virusom, ali i drugi kofaktori poput ranog stupanja u seksualne odnose, česta promena seksulanih parnera, pušenje cigareta, zloupotreba alkohola i droga, ali jaku ulogu igra i imuni sistem“, objašnjava Dušan Simić, načelnik Ginekologije i dodaje da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi pri čemu važnu ulogu igraju preventivni pregledi.

„Ako se bolest otkrije na vreme može da se reaguje. Mi u Domu zdravlja pružamo dve vrste preventivni pregleda: skrining na rano otrivanje raka grlića materice i on se sprovodi jednom u tri godine, a druga vrsta su godišnji sistemastki  pregledi koji su vezani za izabranog lekara. Za skrining vam nije potreban izabran lekar, pa čak ni knjižica, već samo lična karta“, navodi Simić.

Kada je reč o preventivnim pregledima, sugrađanke sa kojima smo razgovarali ističu da su svesne njihove važnosti, ali da savremeni način života u velikoj meri utiče da na preglede ne odlaze redovno. „Na preglede idem jednom u godinu dana što je greška, jer je preporuka da se ide na svakih šest meseci“, kaže jedna devojka i dodaje da nema strah od lekara, ali da od obaveza ne stiže da se redovno javi svom ginekologu.

Među anketiranim ženama bilo je i onih koje ne odlaze na redovne preglede jer je kako kažu „sve u redu“. „Nisam išla skoro, nisam imala nikakvih problema i nisam se javljala ginekologu“, kaže jedna sugrađanka.

Sa druge strane bilo je i onih žena koje smatraju da su preventivni pregledi najvažniji za očuvanje zdravlja i da ne postoji alternativa.  pr“Najvažnije je ići redovno na preglede. Prevencija je najvažnija, jer jekad neko shvati da ima rak, tad je već kasno“, poručuje jedna sugrađanka i dodaje da rednovno kontroliše zdravlje.

Akcija je organizovana i dva dana ranije u TC „Delta Planet“, a sugrađanke su imale priliku da prisustvuju i obuci za samopregled dojke, koji im može pomoći da otkriju bolest na vreme. Cela ova nedelja od 23. do 29. januara biće obeležana raznima kacijama koje imaju za cilj podizanje sveti o važnosti preventivnig pregleda.

Podsetimo, u Srbiji se godišnje beleži više od 1.300 novih slučajeva obolevanja  i približno 500 smrtnih slučajeva, po čemu je rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Austin
On Air!

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 3 minuta

Wonderful Life

Hurts
Cure
Za 7 minuta

Lullaby

Cure
Kelis & Cee Lo
Za 11 minut

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 15 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend