Zdravlje

Preventivni pregledi bez uputa i zakazivanja u subotu i nedelju u niškom Domu zdravlja

Foto: arhiva
Pregled za rano otkrivanje raka dojke, grlića materica, debelog creva, dijabetesa ili depresije građani će moći da obave u danima vikenda u subotu i nedelju od 7 do 14 sati u Domu zdravlja. Takođe u subotu će biti organizovani i pregledi kod zubara za sve kategorije stanovništva.

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice – PAPA test, koji se preporučuje ženama starosti od 25 do 64 godine biće organizovan u službi  za zdravstvenu zaštitu žena. Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Nišlijke će u danima vikenda moći urade i mamografski pregled koji može pomoći u ranom otrivanju raka dojke, a preporučuje se ženama od 50 do 69 godina starosti. Kada je o ženskom zdravlju reč, u subotu i nedelju  biće organizovana i obuka za samopregled dojke, koji ženama omogućava da rano otkriju promene i jave se lekaru kako bi dobile adekvatnu terapiju i na vreme započele lečenje.

Takođe, u danima vikenda biće organizovani i pregledi za rano otkrivanje raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, depresije kao i ispivanje sluha. Građani i građanke koji žele da obave pregled kod stomatologa to mogu da učine u subotu od 7 do 14 sati.

Pregledi su besplatni i nije potreban uput. Lekari pozivaju sugrađane da iskoriste ovu akciju i provre zdravlje i npominju da su zahvaljući preventivnim pregledima spasili veliki broj života, te da je šansa za izlečenje daleko veća ako se bolest oktrije u ranoj fazi.

Podsetimo, Dom zdravlja od avgusta meseca prošle godine svakog vikenda organizuje akciju “Otvorenih vrata” sa ciljem da kod građana i građanki stvori zdrave navike i ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlje celokupnog organizma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend