Zdravlje

Preventivni pregledi bez uputa i zakazivanja za vikend u Domu zdravlja

Foto: City Smart arhiva
Pregledi za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice, debelog creva, kardiovaskularnih bolesti i depresije obavljaće se i ovog vikenda u Domu zdravlja u periodu od 7 do 14 sati.

U subotu i nedelju građani mogu da provere zdravlje i pregledaju se kod specijalista iz različitih oblasti medicine. Svi pregledi su besplatni i nije potreban uput izabranog lekara, već samo zdravstvena knjižica.

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice – PAPA test, koji se preporučuje ženama starosti od 25 do 64 godine biće organizovan u službi  za zdravstvenu zaštitu žena. Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Kada je o ženskom zdravlju reč, Nišlijke će istog dana moći da obave i mamografski pregled koji može pomoći u ranom otrivanju raka dojke, a preporučuje se ženama od 50 do 69 godina starosti.

Takođe, biće organizovana i obuka za samopregled dojke na kome žene mogu da nauče kako da uoče i prepoznaju promenu, te da se odmah jave lekaru.

Oni koji dođu na preventivni pregled istog dana mogu da urade skrining na rano otkrivanje raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa (šećerne bolesti) depresije ili EKG.

Podsetimo, Dom zdravlja od avgusta meseca prošle godine svakog vikenda organizuje akciju “Otvorenih vrata” sa ciljem da kod građana i građanki stvori zdrave navike i ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlje celokupnog organizma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 54 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 1 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 9 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend