Zdravlje

Preventivni pregledi bez uputa tokom vikenda u Domu zdravlja

Foto: City Smart arhiva
Preglede i testove za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva, srčanih oboljenja, dijabetesa, kao i bolesti štitne žlezde, građani će moći da urade besplatno i bez uputa za vikend u periodu od 7 do 14 sati u centralnom objektu Doma zdravlja.

“Osnovni cilj i ideja ovih preventivnih pregleda bila je da vratimo pacijente u domove zdravlja i da im pokažemo da ne brinemo samo o kovid pacijentima, već i da sam su nam nekovid pacijenti jednako važni”, kaže Milorad Jerkan  direktor Doma zdravlja.

Prema njegovim rečima ovakve akcije daju rezultate, jer sugrađani dolaze na preglede.

“Preventivni pregledi su važni jer se bolest otkrije na vreme. Do sada je oko 70 pacijenata kod kojih je otkriven rak  debelog creva upućeno u Klinički centar”, kaže Jerkan i dodaje da je kod 5 pacijenata do sada već operisano.

Takođe, kaže Jerkan, rade se i drugi pregledi za okrivanje raka grlića materice, raka dojke, bolesti  štitne zlezde, a ukoliko se primeti bilo kakva promena pacijenti se šalju na daljea testiranja.

Dodaje da se rade i skininzi na depresiju što je  posebno  važno u ova vremena kada je kovid odneo toliko života.

Ovog vikenda građani mogu da obave brojne preglede bez uputa i zakazivanja.

PAPA test, odnosno preventivni pregled za otkrivanje raka grlića materice, namenjen je  ženama starosne dobi od 25 do 64 godina moći će da odrade na prvom spratu, u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Test za rano otkivanje raka debelog creva radi se u centralnom holu, a tu se takođe vrši i  obuka za samopregled dojki koju će sprovodi Služba polivalentne patronaže.

Osim skrininga na maligna oboljenja svi zainteresovani moći će za vikend da obave i skrining na šećernu bolest, u Službi za laboratorijsku dijagnostiku, a iz Doma zdravlja ga preporučuju prvenstveno starijima od 35 godina.

Takođe u laboratoriji muškarci od 35 do 69 godina i žene od 45 do 69 godina, kao i žene koje su u postmenopauzi moći će da daju krv i odrade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih oboljenja.

Ultrazvuk štitne žlezde Nišlije mogu da odrade u Službi za radiološku djagnostiku.

Akcija “Otvorena vrata” organizuje se 11. put za redom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 35 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 32 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 28 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 24 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend