Zdravlje

Preventivni pregledi kod lekara različitih specijalnosti tokom vikenda u Domu zdravlja

Foto: City Smart arhiva
U subotu i nedelju 4. i 5. juna u periodu od 7 do 14h građani i građanke moći će da obave neke od preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke, grlića metrice, debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, depresije. Pregledi se obavljaju u centralnom obejktu Doma zdravlja i nije potreban uput izabranog lekara.

Nišlije i Nišlijke će i ovog vikenda moći da provere zdravlje i obave preventivne preglede kod lekara različitih specijalnosti, bez uputa i zakazivanja, samo uz zdravstvenu knjižicu. Pregledi su besplatni, a lekari pozivaju sugrađane da iskoriste ovu akciju i provere zdravlje uz poruku da je svaka bolest izlečiva ako se otkrije na vreme.

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice – PAPA test, koji se preporučuje ženama starosti od 25 do 64 godine biće organizovan u službi  za zdravstvenu zaštitu žena. Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Nišlijke će istog dana moći da obave i mamografski pregled koji može pomoći u ranom otrivanju raka dojke, a preporučuje se ženama od 50 do 69 godina starosti. Takođe, biće organizovana i obuka za samopregled dojke na kome žene mogu da nauče kako da uoče i prepoznaju promenu, te da se odmah jave lekaru.

U danima vikenda biće organizovani i pregledi za rano otkrivanje raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, depresije, a oni koji žele da provere vid mogu da se jave očnom lekaru.

Podsetimo, Dom zdravlja od avgusta meseca prošle godine svakog vikenda organizuje akciju “Otvorenih vrata” sa ciljem da kod građana i građanki stvori zdrave navike i ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlje celokupnog organizma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
On Air!

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 10 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend