Zdravlje

Preventivni pregledi u subotu u Domu zdravlja

Foto: arhiva
Građani će i ove subote moći da obave preventivne preglede na rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke, debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Pregledi se obavljaju u centralnom objektu Doma zdravlja u periodu od 7h do 14h.

Sugrađanke  starosne dobi od 25-64 godine u subotu mogu da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Dok se skring na rano otkrivanje raka dojke preporučuje  ženama svih starosnih dobi, a posebno ženama između 50 i 69 godina.  Lekari apeluju na žene da se odazovu preventivnim pregledima i bolest ukoliko j eprisutna oktriju u ranoj fazi, kako bi započeo proces lečenja.

Takođe, ističu da bi žene trebalo da se jave lekaru ukoliko primete bilo kakvu prmenu na dojci. Te će u vezi s tim biti organizovana obuka za samopregled dojke koja im može pomoći da svaku promenu otkriju na vreme i time spreče dalji razvoj bolesti, ali i izbegnu smrtni ishod.

Preventivni pregledi za rano otkrivanje šećerne bolesti preporučuje se građanima oba pola starosti od 35 godina, dok se skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti preporučuje muškarcima starosti od 35 do 69 godina, ženama od 45 do 69 godina starosti, kao i onim koje su pre 45 godine ušle u menopauzu.

Građani će istog dana moći da obave skrinig preglede i za rano otkrivanje karcinoma debelog creva, depresije, urade EKG, obave pregled kod interniste, ali i provere krvnu sliku.

Podsetimo preventivni pregledi u Domu zdravlja odvijaju se svakog vikenda od avgusta meseca 2021. godine, a za pregled specijalite tih dana nije potreban uput.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend