Zdravlje

Privremeno obustavljen prijem na intenzivnu negu Dečje klinike zbog respiratornog virusa

Foto: Pixabay
Na Odeljenju intenzivne nege za novorođenčad Klinike za dečije interne bolesti UKC privremeno je zaustavljen prijem zbog pojave respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) među bebama koje se leče na tom odeljenju. Bebe čije zdravstveno stanje zahteva lečenje u jedinici intenzivne nege biće upućene na Beograd, a očekuje se da se prijem nastavi redovno od ponedeljka. U Nišu je od ovog virusa obolelo petoro dece i ona su dobro.

„Do pojave infekcije došlo je tako što je u našu jedinicu intenzivnog lečenja za novorođenčad upućeno dvoje dece, jedno novorođenče od tri nedelje, a drugo odojče od dva i po meseca koji su bili životno uroženi sa teškom kliničkom slikom i koji su nažalost bili pod infekcijom respiratornog sinsicijalnog virusa (RSV) kaže prof. dr Jelena Vojinović, rukovodilac Klinike za pedijatriju.

Doktorka objašnjava da ovaj virus predstavlja uobičajenu lakšu respiratornu infekciju kod većine dece, ali da su posebno ugrožena novorođenčad i odojčad, te su iz tog razloga privremeno zaustavili prijem svih prevremeno rođenih i životno ugroženih beba iz regiona, te se mališani kojima je potrebno lečenje u jedinici intenzivne nege upućuju u Beograd.

„Mi smo mere preduzeli onda kada je kod troje dopunske dece koja su se nalazila u jedinici intenzivnog lečenja utvrđeno da je virus prisutan. Svo troje je u stabilnom stanju, sprovode se mere izolacije, odvojeno je osoblje koje sa njima radi i nalazi ostalih pacijenata su negativni“, kaže Vojinović.

Dodaje da je od virusa obolelo ukupno petoro dece i sva su dobro, a kako kaže očekuje da se situacija stabilizuje do vikenda i da se se redovan prijem nastavi već od ponedeljka. Doktorka naglašava da ostali delovi Dečije klinike rade nesmetano i da  epidemije nema.

O pojavi virusa u Nišu, ali i merama prevencije obavešteno je Ministarvo zdravlja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Zombies
Za 3 minuta

Time of the Season

Zombies
Travis Tritt
Za 6 minuta

Burning Love

Travis Tritt
Fleetwood Mac
Za 9 minuta

Dreams

Fleetwood Mac
Steve Winwood
Za 13 minuta

Higher Love

Steve Winwood
Yu Grupa
Za 18 minuta

Odlazim

Yu Grupa

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend