Zdravlje

Prva Banka krvi južno od Beograda otvorena na Klinici za kardiohirurgiju

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra otvorena je Banka krvi koja je ponela ime po doktoru Davidu Albali. Prema rečima lekara prvi put južno od Beograda, krv i krvni derivati biće dostupniji na brži i efikasniji način svim pacijentima UKC Niš kojima bude bilo potrebno.

“Bolnička Banka krvi je temelj kliničke transfuzilogije, grane medicine koja dobija sve veći značaj u svakodnevnoj modernoj kliničkoj praksi. Posebno ako je ta banka na Klinici za kardiohirurgiju gde je ciljana, na žalost vrlo često hitna, pravovremeno  i pravilno indikovana terapija krvlju i produktima od krvi neophodna.”, ističe  dr Milan Lazarević, načelnik Banke krvi.

Lararević objašnjava da je donacija Ambasade Izraela u Srbiji, vredna oko 200.000 evra  obuhvatila opremu automatsku i manuelnu za pretransfuziono testiranje pacijenata, namenske frižidere i zamrzivače za skladištenje krvi, sisteme za suvo otapanje i sve ono što je neophodno za jednu modernu Banku krvi.

“Krv ćemo udostupiti našim pacijentima, drugim rečima da pored bolesničke postelje, bez nekog dodatnog čekanja nalaze sve ono što im je potrebno, da dosadašnji visoki kvalitet lečenja još više unapredimo“, navodi  načelnik Banke krvi.

Na današnjoj svečanosti povodom otvaranja Banke krvi otkrivena je i spomen bista Davidu Albali koja se nalazi ispred ulaza na Kliniku na kardiohrurgiju, čije je obeleženo 30 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i države Izrael.

Svečanosti su pored predstavnika izraelske ambasade Izrael u Srbiji, počasnikonzul Republike Srbije u Izrael  Alexander Nikolić, kao ilična izaslanica Predsednika Republike Srbije dr Verica Lazić.

Podsetimo, dr David Albala bio je veliki srpski patriota i junak iz Prvog svetskog rata. Po nacionalnosti Srbin Mojsijeve vere, po struci lekar, a po profesiji sanitetski oficir u činu kapetana srpske vojske, Albala je učestvovao  u svim ratovima za oslobođenje Srbije od 1912-1918. godine.

Njegov značaj za jevrejsku zajednicu ogleda se u tome što je upravo on odneo i pročitao pismo Vlade Kraljevine Srbije na svetskom kongresu cionista u Nju Jorku-u 27.12.1917. godine, čime je Srbija postala prva zemlja na svetu koja je podržala Balfourovu deklaraciju i priznala pravo Jevrejima na svoju državu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend