Društvo Zdravlje

Prvo sletanje na helidromu Kliničkog centra Niš

Vojni piloti Republike Srbije izvršili su probno sletanje ,,Airbus" helikopterom koji se koristi za medicinski transport pacijenata na heliodromu Univerziteskog Kiliničkog centra u Nišu. Prva proba izvedena je zbog predstojećeg Evropskog prvenstva u skijanju, u ženskoj konkurenciji. Prvenstvo će se održati od 22. do 26. februara na Kopaoniku, a povređeni i oboleli biće zbrinjavani u ovoj ustanovi.

,,U prethodnom periodu Klinički centar je obezbedio sve neophodne dozvole, izrgadio formatirao kompetan heliodrom. On je od danas zvanično u funciji. Prvo probno sletanje izvšeno je zbog predstojeg Evropskog prvenstva u skinjanju, kazao je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC. Objašnjava da će tokom takmičenja Vojska Srbije  organizovati medicinski transport,  a UKC biti zadužen za zbrinjavanje povređenih i obolelih, kazao je prof. dr Zoran Perišić. Dodaje da će se ovaj vid medicinskog transporta koristiti i ubuduće.

Prema rečima prof. dr Zorana Radovanovića medicinsko osoblje. Urgentnog centra obučeno je za postupanje u hitnim situacijama. Hirurzi, anesteziolozi, internisti, tehničari za prilaz helikopteru, ulaz unošenje i iznošenje pacijenata su obučeni i ekipe su spremne. Ono što je važno da oni u kratkom roku mogu da prihvate i zbrinu pacijente, kazao je Radovanović.

Na pitanje novinara na koji način će biti regulisati prevoz pacijenata? Te, da da li zdravstveno osiguranje pokriva troškove i hoće li biti dostupno svim građanima? Perišić je kazao: ,,Tehnički detalj koji će se rešiti sigurno, da se trošak ovakvog transporta reguliše preko RFZO.“ Objašnjava da je će ovakav vid transporta biti dostupan svima onima kod kojih se javi potreba za hitnim zbrinjavanjem. ,, Niš je najveći zdravstveni centar u ovom delu zemlje, jedina tercijarna ustanova koja zbrinjava pacijente kada im treba pomoći što pre i brže,“ kazao je Perišić.

Izgradnja heliodroma koštala je malo manje od 30 miliona dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rachel Stevens
Za 2 minuta

I Said Never Again (But Here We Are)

Rachel Stevens
Phil Collins
Za 5 minuta

One More Night

Phil Collins
Real Life
Za 10 minuta

Send Me An Angel

Real Life
Midge Ure
Za 13 minuta

If I Was

Midge Ure
Jamala
Za 18 minuta

1944

Jamala

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend