Zdravlje

Raste broj zaražene dece, u planu proširenje dečje kovid ambulante

U toku jučerašnjeg dana u dečjoj kovid ambulanti zabeležen je najveći broj dece obolele od koronavirusa oko njih 70, uzrasta od 8 do 14 godina, kazao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. On je najavio proširenje dečje kovid ambulante usled pogoršanja epidemiološke situacije u Nišu.

Tokom vikenda u Nišu je bilo 298 zaraženih. Od ukupnog broja zaraženih njih 70 čine deca uzrasta od  8 do 14 godina. Ovaj podatak zabrinjava lekare jer je toku jučerašnjeg dana zabeležen najveći broj prvih pregleda kod dece, ali i najveći broj dece obolele od virusa od početka epidemije.

Prema Jerkanovim rečima postoji mogućnost proširenja dečje kovid ambulante.  “Radimo na proširenju prostora koji će biti namenjen kovid pacijentima. Sigurno ćemo nekih 500-600 kvadrata  kovid dela posvetiti deci sa većim brojem ordinacija”, kazao je on gostujući na City Smart radiju.

Doktor je objasnio da je klinička slika kod dece blaga, ali lekare zabrinjava što se virus prenosi munjevitom brzinom.”U 95 odsto slučajeva virus neće naškoditi detetu, ali može njihovim roditeljima, dekama, bakama jer su deca prenosnici”, ističe Jerkan i dodaje da je važno da se odrasli vakcinišu.

On objašnjava da je dovoljno da deca koja su obolela od virusa budu u izolaciji nekih desetak dana da steknu imunitet i ne budu prenosici virusa.

Jerkan podseá da je odobrena vakcinacija dece od 12 do 17 godina i da ih trebalo imunizovati i na taj način zaštiti. Deca ovog uzrasta mogu da prime Fajzerovu vakcinu, a do sada je vakcinisan jako mali broj oko 600.

Podsetimo zbog porasta broja zaraženih među decom školskog uzrasta nastava u srednjim školama od danas se odvija onlajn.

Učenici starijih razreda osnovne škole nastavu pohađaju po kombinovanom modelu, dok učenici ostalih razreda osnovnih škola nastavu pohađaju kakosu i do sada činili.

Krizni štab je na sednici održanoj za vikend najavio oštriju kontrolu mera koje su na snazi i uvođenje kovid sertifkata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Taj Mahal
Za 1 minut

Don't Call Us

Taj Mahal
Crusaders
Za 5 minuta

Street Life

Crusaders
Neville Brothers
Za 8 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers
Elle King
Za 12 minuta

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 16 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend