Zdravlje

Ruska vakcina sa srpskom markom, prve doze Sputnjika sa Torlaka za 20 dana

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se proizvodi "Sputnjik V". Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi tu vakcinu, a prve količine se mogu očekivati već kroz 15 do 20 dana.

Nenad Popović, ministar bez portfelja izjavio je za RTS da je tim iz Srbije juče primio tim instituta “Gamaleja” iz Rusije, koji su im uručili sertifikat za proizvodnju “Sputnjik V” vakcine na “Torlaku”. Prema njegovim rečima, utvrđeno je da su svi uslovi ispunjeni i da će kvalitet naših vakcina biti isti kao da su proizvedene u Rusiji.

“Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i uspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka”, naveo je Popović i apelovao na građane da koriste ovu vakcinu.

Najavio da će u narednih 10 do 15 dana krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a “Torlak” će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu stuptancu. Naveo je da bi za početak na “Torlaku” trebalo da proizvede oko 100.000 vakcina i da se prve doze mogu očekivati za 15 do 20 dana. “Vakcina sa “Torlaka” biće po svetskim standardima”, naglasio je.

Dodaje bi početkom naredne godine mogla da počne proizvodnja punog ciklusa proizvodnje vakcine u Srbiji.

Imunizacija građana se nastavlja, a Srbija se bliži broju od 2 miliona građana koji su primili obe doze. Prema rečima premijerke Ane Brnabić vakcina ima dovoljno, a na građanima je samo da odaberu koju žele da prime. “Ako do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih, nema otvaranja za normalan život”, kazala je ona i poručila građanima da se vakcinišu jer tako čuvaju zdravlje.

Podsetimo u Nišu je vakcinisano preko 54 odsto građana, a u vikendu za nama data je 100.000 doza vakcine. Nišlije vakcinu mogu da prime u centralnom objektu Doma zdravlja, sa i bez zakazanog termina, ali isto tako i u nekom od vakcinalnih punktova u tržnim centrima “Delta”, “Forum” i “Roda”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend