Zdravlje

Šekler: korona nema legitimnog predstavnika da potpiše poraz 21. juna

foto: Pixabay
Epidemiološka situcija u Srbiji je bolja, ali nije vreme za opuštanje smatra doktor Milanko Šekler, imunolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu. Prema njegovim rečima vakcinacijom može mnogo toga da se promeni, ali to je proces koji traje, te s toga moramo biti obazrivi kada je reč o popuštanju mera.

Navodeći primer Izraela, doktor Šekler je za RTS rekao da je u toj zemlji vakcinisano 63 odsto građana, ali da su i dalje vrlo obazrivi kada je reč o daljem ukidanju restriktivnih mera. Napominje da i pored toga što vakcinacija u našoj zemlji odlično teče moramo da budemo obazrivi. On je kazao da je važno da se vakcinacija nastavi ovim tempom i da građani budu disciplinovani.

Napominje da je prošle godine u ovo vreme broj novozaraženih na dnevnom nivou iznosio oko 30-ak ljudi, na respiratorima ih je bilo 10-ak, a preminulih nije bio ili je bio samo jedan, sada su ti rezultati daleko veći. “Takve rezultate smo postigli zahvaljući rigoroznim merama,” ističe Šekler i podseća da i pored vakcine moramo da vodimo računa.

Na pitanje da ći će 21. jun doneti promene doktor Šekler kaže da to nije ni realni ni ozbiljno. “Šta je tačno tog datuma, jel to neko sveto slovo? Šta treba tada da se desi? Ko je legitimni predstavnik virusa koji će u njegovo ime da potpiše poraz? Ako nemamamo to, a nemamo, onda bih bio vrlo obazriv. Vakcinacijom može mnogo toga da se promeni, ali to je proces koji traje. Svako overavanje i davanje nekih rokova, proglašavanje, ja bih to nazvao jednostranog primirja, to teško da biva sa prirodom”, naglasio je on.

Vakcinacija bez zakazivanja se nastavlja na 255 vakcinalnih punktova širom zemlje.  U Nišu je prvu dozu vakcine primilo oko 108.000, a drugu preko 85.000 Nišlija. Građani koji žele da se vakcinišu mogu to da učine u centralnom objektu Doma zdravlja ili na nekom od vakcinalnih punktova u tržnim centrima Delta, Forum ili Roda. Dostupne su Sinofarm, Fajzer i AstraZeneka vakcina, a Sputnjik V bi trebalo da stigne naredne nedelje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Whitney Houston
Za 2 minuta

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 7 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 10 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 13 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 17 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend