Zdravlje

Šešir glavu čuva

Vrućine mogu ozbiljno da se odraze po naše zdravlje. Duži boravak na suncu i neadekvatna zaštita tokom vrelih dana mogu da izazovu iscrpljenost, sunčanicu pa i toplotni udar. Koji su simptomi i koja je prva pomoć u slučaju toplotne iscrpljenosti i sunčanice saznajemo od dr Nevene Simović.

Po vrućem, sunčanom vremenu mnogi ljudi više vremena provode na ulici. Međutim, kombinacija toplote i visoke vlažnosti vazduha može biti opasna po zdravlje.

Toplotna iscrpljenost

Čovekov organizam se od vrućine brani pojačanim znojenjem, širenjem krvnih sudova kože i ubrzanim srčanim radom. Ako je boravak na visokoj temperaturi duži, a pri tome ne unosimo dovoljno tečnostimože doći do gubitka tečnosti, soli i drugih elektrolita što može dovesti do toplotne iscrpljenosti.

Na toplotnu iscrpljenost su osetljivije starije osobe , osobe sa povišenim krvnim pritiskom i osobe koje su fizički aktivne na visokoj temperaturi. Tegobe se mogu javiti odmah, ali i nekoliko dana nakon boravka na jako visokoj temperaturi.

Sunčanica

Kada je glava duže na suncu može doći do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše telo ima mogućnost termoregulacije radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Kako bi znojenje bilo efikasnije za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi. Koristeći krv kao rashladnu tečnost, telo štiti svoje najvažnije organe, posebno mozak.

Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozaktako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudovamozga i do naglog povećanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevisunčanice se mogu završiti nesvesticompa i komatoznim stanjem.

Simptomi sunčanice

– Sunčanica počinje jakom glavoboljom, koža je suva, uz stalno povećanje telesne temperature.
– Mogu se javiti vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje
– Ukoliko se ne obaziremo na ove alarme ubrzo može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida pa i nesvestice
– Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano. Pogoršanju stanja doprinosi i povećano znojenje. To je put kojim se gubi znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, pre svega u mozgu.
– Zbog toga se i kod mladih osoba mogu javiti umor, malaksalost, a kod starijih i konfuzija pa i gubitak svesti

Prva pomoć kod sunčanice 
Osobu za koju sumnjate da pati od sunčanice treba odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak i glavu. 
Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati, a sa hlađenjem se može prestati tek kada se ona vrati na normalu. Čoveku pogođenom sunčanicom treba davati hladne napitke, ali izbegavati napitke koji utiču na krvotok, posebno kafu i alkohol.
U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara.

Toplotni udar

Toplotni udar je najteži zdravstveni problem koji nastaje pod uticajem visokih spoljašnjih temperatura. Više o simptomima i prvoj pomoći kod toplotnog udara čitajte u posebnoj vesti – Kako izbeći toplotni udar.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Weeknd & Ariana Grande
Za 1 minut

Save Your Tears

Weeknd & Ariana Grande
Arcade Fire
Za 4 minuta

Put Your Money On Me

Arcade Fire
Florence And The Machine
Za 10 minuta

You've Got Love

Florence And The Machine
Everything But the Girl
Za 12 minuta

Missing

Everything But the Girl
Oceana
Za 16 minuta

Cry Cry Cry

Oceana

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend