Zdravlje

Slika Srbije: da li se vakcinišemo zbog povlastica ili zdravlja?

U tržnim centrima Delta Planet i Forum otvorena su dva vakcinalna punkta, a sutra u 8h ujutru počeće sa radom i treći u Rodi. Građani vakcinu mogu da prime do 19h u Delti i do 18h u Forumu. Dostupne su Fajzer, Sinofarm i AstaZeneka vakcina. Gužvi u tržnim centrima za sada nema, kao ni vaučera za kupovinu, samo obećanje Grada da će se razmotriti određene povlastice za vakcinisane građane.

„Grad Niš se pridružio akciji koja ima za cilj da približi vakcinaciju stanovništvu, kazao je prof. dr Branislav Tiodorović. On je dodao da su na ideju vakcinacije u tržnim centrima  došli jer građani ovde provode slobodno vreme i mogu da ga iskoriste za vakcinaciju. Istakao je da je do sada vakcinisanio svega oko 30 odsto radno sposobnog stanovništva što nije dobro, jer bez zdravih građana nema ni ekonomije.

U Nišu je do  sada vakcinisano 91.000 i revakcinisano preko 72.000 građana. „Narod je shvatio da je vakcina jedini lek. Nadam se da ćemo do sredine juna imati stabilnu epidemiološku sliku jer ćemo tada dati 115.000 vakcina. Tek tada kada budemo imali jak imunitet moći ćemo da otvorimo grad“, istakao je Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Iako doktori apeluju na građane da se vakcinišu i tako sačuvaju zdravlje, izgleda da ovaj mehanizam ne deluje. Jedan mladić je prišao vakcinalnom punktu i pitao „Hoću li dobiti neke pare, ako se vakninišem?“ Doktori su bili začuđenji ovim pitanjem i pokušali da mu objasne da je vakcina važna zbog zdravlja,a ne zbog novca. Međutim, mladića je to samo još više razljutilo. „Ovo je pandemija, ovo je pandemija“, povisio je ton mladić. „Pandemija gde umre 0,001% ljudi, nije pandemija“, uzvikivao je, dok je Jerkan pokušavalo da mu objasni zbog čega je važno da se svi vakninišu i da onaj ko ne odabere vakcinu bira smrt.

Nišlija koji je prvi primio vakcinu kazao nam je da se vakcinisao zbog predsednika. Da li je naš sugrađanin aludirao na Vučića koji je revakcinu primio u Pukovcu ili je mislio na 3.000 dinara koje je on velikodušno obećao onima koji se vakcinišu do 31. maja nismo saznali, sem kako nam je kazao da do sada nije bio u mogućnostoi da se vakciniše.

Sotirovski je najavila povlastice za građane koji se vakcinišu. Ona je kazala da će u narednim danima Grad razmotriti na koji način da motiviše građane koji se vakcinišu u tržnim centrima i kazala da bi to „eventualno mogao da bude neki popopust pri kupovini“.

Da je građanima Srbije i nakon više od godinu dana borbe sa epidemijom potrebno dokazivati da virus i dalje postoji i da je zdravlje ljudi opasno ugroženo, ili im samo treba dati određene povlastice, vučere za kupovinu, popuste u tržnim centrima pa da zaborave na svoje prvobitne principe i zavrnu rukav i ne pitavši više ništa, pokazala je jučerašnja slika iz Beograda.

Slika iz Niša, barem ovog jutra bila je poražavujaća, a posebno kada se uzme u obzir pitanje mladića koji je zarad „tri crvene“ bio spreman da dobije vakcinu i zaboravi zbog čega je najpre i odbijao da je primi.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Ja nisam planirao da se vakcinisem. dobrog sam zdravlja, zahvaljujuci opc aceroli koja jaca imunitet, ali iskreno privukle me 3000 dinara, pa sto da ne, da probam, pa sta bude…

Trenutno na radiju

Keith Urban
On Air!

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Za 2 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Za 6 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
Za 8 minuta

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend