Zdravlje

Srbija u pregovorima za vakcinu ,,Sputnjik lajt“

Srbija vodi pregovore za nanavku nove ruske vakcine ,,Sputnjik lajt" najavila je premijerka, Ana Brnabić. Nova ruska vakcina trebalo bi da izađe krajem februara, a od potojeće se razlikuje po tome što se daje u jednoj dozi.

U pregovorima smo za novu rusku vakcinu ,,Sputnjik lajt”, koju razvija Naučno-istraživački centar ,,Gamaleja”, izjavila je Ana Brnabić. Ona je, posle sastanka sa premijerom Republike Češke Andrejem Babišem, rekla da je iskustvo Srbije sa ruskom vakcinom ,,Sputnjiv V” odlično. Kao i sa drugim vakcinama koje su stigle u Srbiju.

,,Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja. Sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu ,,Sputnjika V“, njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko ,,Sputnjik lajt” vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde”, poručila je Brnabić, preneo je Blic.

Glavna razlika između ,,Sputnjik lajt” i ,,Sputnjik V” je u tome što je ,,lajt” jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od dosadašnje, koja se daje u dve doze. Prema najavama vakcina ,,Sputnjik lajt“ bi trebalo da se pojavi u februaru.

Podsetimo pre dva dana u Srbiju je stigo 50.000 ruskih vakcina. Prvi kontigent ruske vakcine od 2.400 doza stigao je u decembru, a drugi od 40.000 doza 28. januara. Najavljeno je da će novi kontigenti vakcina stići tokom februara i marta. Prema rečima ministra Popovića za Srbiju je opredeljeno 2 miliona ruskih vakcina.

Rusku vakcinu koja je stigla u Niš prvi su primili su pripadnici policije i zdravstveni radnici.  Grad Niš je u prethodnom periodu bio vodeći po broju primljenih vakcina, a vakcinisano je više od 30.000 hiljada građana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 34 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 31 minut

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 27 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend