Zdravlje

Srbiji isporučeno još 50.000 ruskih vakcina

U Srbiju je stiglo još 50.000 ruskih vakcina Sputnjik V. Vakcine će biti dopremljene institutu,,Torlak”, odakle će biti distiburiane centrima za vakcinaciju širom zemlje.

Avion „Er Srbije“ koji je prevezao cepiva, na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je oko 06.30h. Vakcine će odmah biti dopremljene u Institut „Torlak“, odakle će se distribuirati centrima za vakcinaciju širom zemlje, prenosi RTS. ,,Noćas je na moskovskom aerodromu ,,Šeremetjevo“ utovar vakcina u avion „Er Srbije“ nadgledao ministar za inovacije Nenad Popović, koji je istakao da se odnosi Srbije i Rusije nalaze na najvišem nivou u istoriji“, saoštavaju.

Prvi kontigent ruske vakcine od 2.400 doza stigao je u decembru, a drugi od 40.000 doza 28. januara. Najavljeno je da će novi kontigenti vakcina stići tokom februara i marta. Prema rečima ministra Popovića za Srbiju je opredeljeno 2 miliona ruskih vakcina.

Rusku vakcinu koja je stigla u Niš primili su pripadnici policije i zdravstveni radnici. Do ponedeljka, 8. februara u Srbiji je vakcinisano 540.000 ljudi. Grad Niš je u prethodnom periodu bio vodeći po broju primljenih vakcina, a vakcinisano je više od 30.000 hiljada građana.

Podsetimo neželjeni efekti vakcina koji su do sada prijavljeni prošli su bez većih problema.  Simptomi su bol u mišićima, mučnina, glavobolja i povišena telesna temperatura. Neželjni efekti kod građana javili su se nakon primanja kineske i Fajzerove vakcine i to po 40. Dok je nakon primanja Sputnjika V zabeležen jedan slučaj.

Od danas počinje masovna revakcinacija građana. Direktor Doma zdravlja Miorad Jerkan nada se da će vakcinacija proteći u najboljem redu, baš kao do sada. Planirano je da se revakciniše 17.000 građana.

Oni koji nisu primili vakcinu, a želeli bi da to učine u narednom periodu treba da se prijave. Vakcinacija nije moguća bez prethodne prijave telefonom ili preko portala eUprava. Broj telefona kol centra je 0800/222-334.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Za 0 minuta

Nesto Sasvim Izvesno

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Darko Rundek
Za 4 minuta

Crni Dusi

Darko Rundek
Carpenters
Za 7 minuta

This Masquerade

Carpenters
Bill Withers
Za 12 minuta

Ain't No Sunshine

Bill Withers
Cornelius Brothers & Sister Rose
Za 14 minuta

Too Late to Turn Back Now

Cornelius Brothers & Sister Rose

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend