Obrazovanje Zdravlje

“Sremac“ u programu prekogranične saradnje Srbije i Bugarske za zdrav životni stil školske dece

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac“ priključila se programu prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske „Škola-mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“. Program podrazumeva predavanja o zdravim stilovima života i treninge, a zahvaljujući njemu pet učenica sa najboljim rezultatima na Republičkim takmičenjima i profesorka fizičke kulture putuju za Ćustendil.

Poznati Dr Feelgood (Dr Saša Prelević), u prostorijama Prve niške gimnazije održao je mladima svojevrsni javni čas u cilju promocije zdravog života. On je učenicima predstavio svoju šifru 505, istakavši značaj pravilne ishrane i zdrave fizičke aktivnosti. Prema njegovim rečima “one mogu da zamene mnoge lekove, ali ne postoji lek koji može da zameni pravilnu ishranu i zdravu fizičku aktivnost“.

Nakon interaktivnog razgovora, demonstracije treninga i vežbi, poklonio je učenicima svoj strip kroz koji demonstrira značaj formule 505 za zdrav život: prva petica podrazumeva pravilnu ishranu i 5 obroka dnevno (doručak, ručak, večera i između dve užine-voće), nula iz formule podrazumeva izbacivanje cigareta iz upotrebe, a druga petica znači da treba šetati 5 kilometara dnevno.

Ovaj čas i trening održani su u sklopu projekta koji realizuje “Institut za progres i saradnju regiona zapadnogBalkana“ iz Niša, pod nazivom “Škola- mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“. U sklopu projekta  održano je više predavanja, treninga i radionica, a sprovedena je i anketa u školi o zdravim životnim stilovima.

Škola se priključila projektu na poziv Ministarstva prosvete, a osim Prve niške gimnazije u projektu su i GTŠ “Neimar“, Gimnazija “9. maj“, Medicinska škola ,”Milenko Hadžić“ i Akademija Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija.Projekat finansira Evropska unija.

Kako je reč o projektu prekogranične saradnje Bugarske i Srbije, sa aktivnostima se nastavlja u Bugarskoj. Učenice koje su bile veoma uspešne na Republičkim takmičenjima, njih pet, zajedno sa svojom profesorkom fizičkog vaspitanja Marinom Milojević, ali i sa ostalim učesnicima iz drugih škola, boraviće u Ćustendilu, gde ih očekuju nove radionice i treninzi, a sve sa ciljem promocije zdravlja i zdravog životnog stila među mladima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kovacs
Za 2 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 5 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 9 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Honne
Za 12 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Chvrches
Za 15 minuta

How Not to Drown (feat. Robert Smith)

Chvrches

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend