Obrazovanje Zdravlje

“Sremac“ u programu prekogranične saradnje Srbije i Bugarske za zdrav životni stil školske dece

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac“ priključila se programu prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske „Škola-mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“. Program podrazumeva predavanja o zdravim stilovima života i treninge, a zahvaljujući njemu pet učenica sa najboljim rezultatima na Republičkim takmičenjima i profesorka fizičke kulture putuju za Ćustendil.

Poznati Dr Feelgood (Dr Saša Prelević), u prostorijama Prve niške gimnazije održao je mladima svojevrsni javni čas u cilju promocije zdravog života. On je učenicima predstavio svoju šifru 505, istakavši značaj pravilne ishrane i zdrave fizičke aktivnosti. Prema njegovim rečima “one mogu da zamene mnoge lekove, ali ne postoji lek koji može da zameni pravilnu ishranu i zdravu fizičku aktivnost“.

Nakon interaktivnog razgovora, demonstracije treninga i vežbi, poklonio je učenicima svoj strip kroz koji demonstrira značaj formule 505 za zdrav život: prva petica podrazumeva pravilnu ishranu i 5 obroka dnevno (doručak, ručak, večera i između dve užine-voće), nula iz formule podrazumeva izbacivanje cigareta iz upotrebe, a druga petica znači da treba šetati 5 kilometara dnevno.

Ovaj čas i trening održani su u sklopu projekta koji realizuje “Institut za progres i saradnju regiona zapadnogBalkana“ iz Niša, pod nazivom “Škola- mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“. U sklopu projekta  održano je više predavanja, treninga i radionica, a sprovedena je i anketa u školi o zdravim životnim stilovima.

Škola se priključila projektu na poziv Ministarstva prosvete, a osim Prve niške gimnazije u projektu su i GTŠ “Neimar“, Gimnazija “9. maj“, Medicinska škola ,”Milenko Hadžić“ i Akademija Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija.Projekat finansira Evropska unija.

Kako je reč o projektu prekogranične saradnje Bugarske i Srbije, sa aktivnostima se nastavlja u Bugarskoj. Učenice koje su bile veoma uspešne na Republičkim takmičenjima, njih pet, zajedno sa svojom profesorkom fizičkog vaspitanja Marinom Milojević, ali i sa ostalim učesnicima iz drugih škola, boraviće u Ćustendilu, gde ih očekuju nove radionice i treninzi, a sve sa ciljem promocije zdravlja i zdravog životnog stila među mladima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Abba
Za 2 minuta

Don't Shut Me Down

Abba
Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Za 6 minuta

Don't Joke With the Hungry Man

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Madcon
Za 9 minuta

Dont Worry feat. Ray Dalton

Madcon
Diana Brown & Barrie K Sharpe
Za 13 minuta

The Masterplan

Diana Brown & Barrie K Sharpe
Frankie Valli
Za 16 minuta

Grease

Frankie Valli

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend