Zdravlje

Stamenković: Ugostitelji krše mere, za mesec dana ispražnjeno 129 objekata

U toku marta meseca u Srbiji je izdat 1.561 prekršajni nalog kazao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković. Prema njegovim rečima samo u martu je ispražnjeno 129 objekata i izrečene su mandatne kazne u visini od 48.000.000 dinara.

Kada je reč o kršenju mera najviše ih je zabeleženo u velikim gradovima. „Dva grada se ističu i tu je rad komunalnih milicija bio i najviše prepoznat a to su Beograd i Kragujevac. U Beogradu smo imali 53 situacije kada su pražnjeni objekti dok je u Kragujevcu takvih situacija bilo 26. U Kragujevcu su čak praznili i supermarket „Lidl“ i neke manje tržne centre po gradu. Takvih slučajeva je bilo i na Zlatiboru, u Valjevu, Knjaževcu, Negotinu i Nišu“, kazao je Goran Stamenković.

Najveći broj nepravilnosti i dalje je u ugostiteljskim objektima iako su oni u obavezi da ne rade od 21. marta. „Reč je o svesnom kršenju epidemioloških mera a bilo je i takvih situacija da smo morali da intervenišemo uz nalog tužilaštva i asistenciju policije jer su držali zaključane objekte sa gostima unutra“, objasnio je Stamenković.

Istakao je da su sankcije snosili kako vlasnici lokala, tako i građani koji su zatečeni u lokalu, njima su izricane prekršajne kazne u iznosu od 5.000 dinara. „Ugostiteljstvo je i dalje najveći nepoštovaoc svih ovih epidemioloških  mera. Akcenat ograničavanja radnog vremena nije bio na zabranama da se delatnost obavlja, već da se kroz taj preventivni epidemioški deo smanji kontakt i naj način smanji prenošenje virusa“, kazao je on.

Napominje da kada je reč o kršenju mera ne može da izdvoji samo jednu starosnu grupu građana koji najviše krše mere, ali da je ipak uglavnom reč o mlađoj populaciji. Dodaje da su veliki problem privatna okupljanja i da je tu već reč o svesnom kršenju mera i ugrožavanja zdravlja drugih.  Ističe da su neophodne restriktivne mere za sve one koji namerno  krše propise.

On se osvrnuo na studente koji su igrali kolo u Beogradu. „Iracionalno je njihovo ponašanje.Ono samo šalje jednu lošu sliku, a mi se nalazimo u jako teškoj epidemiolokoj situaciji,“ prokomentarisao je. Istakao je da bez obzira da li će Krizni štab sutra doneti odluku o popuštanju mera, inspekcijski nadzor u svim gradovima Srbije biće pojačan, a kazne rigoroznije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 13 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 9 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 5 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend