Zdravlje

Studentske poliklinike neće biti ugašene

Nakon reakcije studentskih organizacija, ali i samih studenata na Nacrt plana optimizacije mreža ustanova zdravstvene zaštite, da se studentske poliklinike pripoje domovima zdravlja, plan je promenjen. Premijerka Srbije, Ana Brnabić izjavila da studentske poliklinike neće biti ukinute jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Premijerka je izjavila da studentske poliklinike neće biti ukinute. Prema njenim rečima to je bio predlog u okviru master plana Ministarstva zdravlja, međutim odluka je da se ne zatvaraju. ,,U petak sam imala sastanak sa Krovnom organizacijom mladih Srbije. Trudimo se da sa njima imamo redovne susrete na kojima razgovaramo o širokom spektru tema. Upravo su mi oni ukazali na važnost studentskih poliklinika, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da studentske poliklinike imaju dugu tradiciju. Te da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite u Srbiji, ali i u Evropi, i da su nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni. Brnabić je najavila će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Podsetimo, na ovaj plan burno su reagovali studenti. Inicijativa Kreni-promeni je pokrenula i peticiju „Ne damo Studentsku polikliniku“. Oni su upozoravali da bi gašenjem studentske poliklinike zdravstveni sistem bio dodatno opterećen, a zdravlje građana dodatno ugroženo.  Inicijatori peticije kazali su da je za samo dva dana sakupljeno više od 30.000 potpisa što jasno ukazuje na stav studenata, roditelja, lekara, ali i svih građana po tom pitanju.

Studenti su predali  ministru zdravlja, Zlatibotu Lončaru 30.000 potpisa  kojima se traži da se odustane od ukidanja Studentske poliklinike.  Lončar je kazao da je to pitanje „rešeno onog momenta kada se ta informacija pojavila“, prenosi N1. „Prošle nedelje sam razgovarao sa ministrom Ružićem i rekao mu da obavesti studente da ukidanje Studentske poliklinike nije tema“, kazao je ministar.

Međutim predstavnik Udruženja „Kreni-promeni“ Nikola Arsenić kazao je da nije postojao način da oni to saznaju. Te da je verovatno reč o neposrazumu unutar Vlade Srbije.

Podsetimo o problemu gašenja studentskih poliklinika City Smart radio je već izveštavao.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend