Zdravlje

Svetski dan bezbednosti i zaštite zdravlja na radu

Raznim akcijama i manifestacijama obeležava se 28. april, kao Svetski dan bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Stručnjaci kažu da se u našoj zemlje broj smrtnih povreda na radu 4 godine uzastopno smanjuje, ali se to objašnjava manjom privrednom aktivnošću.

Jedna od najrizičnijih profesija je građevinarstvo, ali ne postoji zanimanje koje ne nosi neku opasnost po zaposlenog, rekao je svojevremeno za City radio profesor fakulteta Zaštite na radu Dragan Cvetković. Poslednjih godina se stres i mobing, spominju kao najčešći vidovi opasnosti kojima su zaposleni izloženi.

Najviše povreda ima u industriji, građevinarstvu i poljoprivredi, a još nije donet Zakon o osiguranju od povreda na radu, koji bi poslodavca obavezao da plati lečenje i obešteti povređene, prenosi RTS.

Predstavnici sindikata rešenje vide u većoj i ozbiljnijoj preventivnoj aktivnosti Inspekcije rada, sindikata i poslodavaca zato što veliki broj povreda uzrokuju nekvalifikovani i neobučeni radnici. Treba i uskladiti zakonodavstvo sa onim iz Evropske unije, smatraju oni.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić, govoreći o stepenu bezbednosti na radu kaže da gde se god odvija neka radna aktivnost postoji i rizik od povređivanja. Jedna od poruka na Svetski dan bezbednosti i zaštite zdravlja na radu je da od onog trenutka kada izađemo iz svoje kuće, zatim na samom radnom mestu, i opet do povratka kući treba da vodimo računa o bezbednosti.

„Skrećemo pažnju i poslodavcima da budu posvećeni ovoj oblasti, da odvajaju sredstva za bezbednost i zdravlje na radu. Toga u Srbiji ima, kao što ima i firmi koje nisu posvećene bezbednosti, a njihovi radnici su izloženi rizicima na radnom mestu. Treba apelovati i na zaposlene. Njihova elementarna nepažnja, neposvećenost, neobavljanje posla u skladu sa procedurom, zbog brzine, dinamike posla, stresa, sve može dovesti do povrede. To ne deluje samo na zaposlenog, što je naravno najgore za njega, ali utiče i na porodicu, a zatim i širu zajednicu. To je sve deo življenja, pa odgovornost imaju i zaposleni i poslodavci, koji moraju o bezbednosti i zdravlju na radu da povedu računa“, rekla je Vera Božić.

Kako bi unapredili Zakon o radu i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je prošle godine u Nišu organizovalo regionalnu konferenciju na temu bezbednosti na radu. Tada smo čuli podatke da se u svetu godišnje dogodi 330 miliona povreda na radu, koje radnika sprečavaju da odlazi na posao duže od 4 dana.

Preko 2,5 miliona ljudi godišnje izgubi život zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja. Prošle godine život na radnom mestu su izgubila 26 radnika, 38 odsto u industriji i 29 odsto u građevinarstvu.

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada, uvela je godišnje nagrade i plakete za najbezbednija preduzeća i pojedince koji su doprineli podizanju svesti zaposlenih o značaju bezbednog rada, sa ciljem da se unaprede mere bezbednosti zaposlenih.

Zdravlje i zaštita zaposlenih od povreda i profesionalnih oboljenja ne mogu i ne smeju biti samo interes samih radnika, sindikata i države. Najveću korist od zdravih radnika imaju upravo njihovi poslodavci, kojima zdravi i sposobni radnici stvaraju profit.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rudimental
Za 1 minut

Never Let You Go

Rudimental
Janet Jackson
Za 4 minuta

Black Cat

Janet Jackson
Rox
Za 7 minuta

I Don't Believe

Rox
Cerrone
Za 10 minuta

The House of the Rising Sun

Cerrone
Zdravko Colic
Za 14 minuta

Sinoc Nisi Bila Tu

Zdravko Colic

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend