Zdravlje

Tiodorović: Nephodno je sprovođenje rigoroznijih mera

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je uoči zasedanja Kriznog štaba izjavio da se mora preseći što se epidemioloških mera tiče, pa je neophodno da se iduće nedelje sve zatvori u toku vikenda.

On je za TV Pink rekao da je neophodno još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

,, Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte, s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati”, rekao je dr Tiodorović.

Naglasio je da zna da se to mnogima neće svideti, ali da se mora preseći.

,,Da izdržimo barem sedam dana da bi situacija bila pod kontrolom i da bi mogli da živimo i radimo opuštenije”, objasnio je. U toku sledeće nedelje je moguće da se za vikend zatvori sve preko celog dana.

Iz Kriznog štaba nisu zadovoljni trenutnim stanjem, te i dalje stoje pri tome da bi se trebalo pooštriti sa merama.

,,Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba nismo zadovoljni ovim nivoom mera, tražili smo daleko oštrije mere na duži period, jer za dobar rezultat trebalo je ovako najmanje desetak dana”, rekao je on.

Još jedan problem je, kako on ističe, što se mladi ne javljaju u dovoljnoj meri za vakcinaciju.

,,Znam da se to mnogima neće svideti, ali moramo da presečemo, da izdržimo barem sedam dana da bi situacija bila pod kontrolom i da bi mogli da živimo i radimo opuštenije. Takođe imamo još jedan problem, a to je da mladi ljudi ne odlaze na testiranje i tako seju virus”, zaključio je Tiodorović.

Epidemiolog Predrag Kon je u petak izjavio da ne misli da je nemoguće sprovesti ovih sedam dana zaključavanja.

,,Mogu ja kao građanin, a ne epidemiolog da razumem, ali medicinski deo Štaba ne gleda tako. Naš centar pažnje jeste zdravlje. To ne znači da i drugi nisu u pravu. Mi ne smemo da dozvolimo ekonomsko propadanje i to treba razumeti”, izjavio je dr Kon.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend