Zdravlje

Tiodorović: Poštovanje mera je neophodno i drugog izlaza nema

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branislav Tiodorović rekao je da se i tokom praznika moraju poštovati sve mere, kao i da moramo da izbegnemo sretenjski scenario. On je za RTS kazao da će kontrola poštovanja mera biti pojačana i rigorozna.

Prema Tiodorovićevim rečima, poštovanje mera je neophodno i drugog izlaza nema. Ako želimo da živimo što normalnije i ako očekujemo da u narednom periodu budemo slobodni, moramo se potruditi da izbegnemo takozvani sretenjski scenario, smatra on.

“Moram da kažem da je neophodno da poštujemo sve mere, da nema drugog izlaza. Iskoristimo lepo vreme da se prošetamo pored reke, da se provedemo u parku i nadišemo čistog vazduha, ali treba da nosimo masku ako smo blizu jedni drugih”, ističe Tiodorović.

Poštovanje kontrole mera biće pojačano i rigorozno. Bašte kafića smeju da rade, ali ne bi smele da budu prepune, podvukao je Tiodorović. On je još dodao da za jednim stolom može da sedi pet ljudi, ali da se moraju poštovati fizička distanca i nošenje maske.

Naglasio je da treba nastaviti sa vakcinacijom u što većem obimu i što kraćem vremenu. Kada je reč o starijem stanovništvu, vakcinacija je protekla dobro. Kod najmlađih je procenat vakcinisanih mnogo manji.

“Šezdeset odsto ljudi između 65 i 74 godine je vakcinisano. Stariji od 75 godina skoro 50 odsto. Ali zato radno aktivno stanovništvo oko 30 odsto, a najmlađi jedva 17 procenata”, objašnjava Tiodorović.

Ipak, smatra da će kampanja upućena mladima imati za cilj da ih motiviše da se vakcinišu. Kaže da ominjanje festivala Egzit ili sličnih događaja i utakmica može mlade motivisati da se u većoj meri vakcinišu. Uvek treba tražiti podršku poznatih glumaca i sportista, ali i vršnjačka kampanja je važna, navodi Tiodorović.

Što se tiče uvođenja zelenog kartona i povlastica za vakcinisane, on ističe da treba sačekati jer moramo imati nešto što je prihvatljivo i za nas, ali i za svet.

“O povlasticama ćemo pričati, to je vrlo kompleksan problem. On nije samo medicinski, nego je i pravni i etički, vezan je za Ustav i zakone koji regulišu ljudske slobode”, primećuje Tiodorović.

Podsetimo, na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da nema popuštanja mera tokom praznika. Tada je rečeno da bi mere mogle da budu olakšane tek od 8. maja.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend