Zdravlje

Tiodorović: Tražićemo strože mere, kontakte svesti na minimum

Foto: City Smart
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će medicinski deo Kriznog štaba u utorak tražiti najstrože mere za suzbijanje koronavirusa. Za utorak je zakazana nova sednica gde će se donositi odluke o tome.

Tiodorović je za Radio Beograd objasnio da je tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda neophodno svesti kontakte na minimum. To je neophodno da bi se epidemija suzbila.

Kada je reč o epidemiji koronavirusa koja u Srbiji traje već godinu dana, Tiodorović je kazao da je ta godina bila veoma teška, kao i da smo je jedva izdržali. On kaže da je bilo i grešaka kada je reč o staračkim domovima i pojedinim kritičnim situacijama.

„Za 40 i više godina koliko radim, nisam se susreo sa ovakvom epidemijom. Ona se ne može porediti ni sa jednom do sad. Primera radi, u ovom sadašnjem slučaju uključeni su lekari gotovo svih specijalizacija. Stanovništvo je takođe iscrpljeno. Ipak, realno i bez politizacije, mi smo radili dobro, u ovakvim uslovima i više od očekivanog“, naveo je on.

Tiodorović je ocenio da svaka epidemija ima svoj kraj. A kada će doći do kraja ove zavisi od zdravstvenog sistema i pojedinaca. On smatra da ukoliko se vakciniše tri do tri i po miliona ljudi, to će biti dovoljno da se stekne kolektivni imunitet. Pored onih koji su već stekli imunitet, “to će biti izmedju 60 i 80 odsto stanovništva i to će značiti da je epidemija pod kontrolom, a slučajevi zaraze će biti samo sporadični”, zaključio je Tiodorović.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 25 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 18 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 13 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend