Zdravlje

Treću dozu vakcine prvog dana primilo 198 Nišlija

Odziv građana za treću (buster) dozu vakcinu je veliki, a tome u prilog govori i činjenica da je u toku jučerašnjeg dana treću dozu primilo 198 Nišlija, kazao je za City Smart radio prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. Najveće interesovanje bilo je za Fajzer i Sinofarm vakcinu, a najveći broj građana koji su primili treću dozu pripadaju kategoriji od 65-75 godina.

“Odziv je bio jako veliki. Treću dozu vakcine primilo je 198 građana. Uglavnom su to stariji sugrađani starosti od 65-75 godina”, kazao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Kada je reč o izboru vakcine Jerkan ističe da su se građani mahom odlučivali za vakcinu koju su primili prethodna dva puta, izuzev dvoje naših sugrađana koji su dejstvo kineske vakcine pojačali Fajzerom.

“Tokom jučerašnjeg dana uglavnom smo davali Sinofarm i Fajzer”, kazao je Jerkan i dodao da niški Dom zdravlja ima sve vakcine. Prema njegovim rečima veliki odziv građana za treću dozu vakcine očekuje se i u danima koji slede.

Treća doza vakcine se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama koje su na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

Takođe treću dozu vakcine bi trebalo da prime i osobe starije od 60 godina, korisnici Domova za stara lica i lica u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni i radnici u ustanovama socijalne zaštite, kao i putnici u međunarodnom saobraćaju.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19 , pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza.

Građani ne treba da dolaze samoinicijativno u Dom zdravlja, već će biti pozivani putem portala eUprave.

Svi oni koji do sada nisu primili nijednu dozu vakcine, a žele da se imunizuju mogu da dođu u Dom zdravlja i vakcinišu se pred prethodnog zakazivanja. U toku jučerašnjeg dana stigao je novi kontigent vakcina, te su dostupne Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm i Sputjik V.

Podsetimo u Nišu je do sada prvu dozu vakcine primilo 63, 22 , a drugu 60,31 odsto građana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Renee & Renato
Za 2 minuta

Save Your Love

Renee & Renato
Francoise Hardy
Za 5 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 7 minuta

Without You

Badfinger
Tasmin Archer
Za 12 minuta

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 15 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend