Zdravlje

Tri medicinske ustanove u Nišu dobile hidraulične krevete sa dušecima protiv dekubita

Univerzitetski klinički centar, Dom zdravlja i Medicinska škola "Dr Miodrag Lazić" dobili su hidraulične krevete sa dušecima protiv dekubita, obezbeđene zahvaljući donacijama. Četrnaest kreveta donirano je Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC-a, dok je po osam kreveta donirano Domu zdravlja i Medicinskoj školi.

Trideset hidrauličnih kreveta sa dušecima protiv dekubita podeljeni su medicinski ustanovama kojima su u ovom trenutku najpotrebniji.

“Donacija će biti usmerena u stari Klinički centar, tamo gde su nam uslovi nakon opremanja Novog kliničkog centra za nijansu lošiji što se tiče nege bolesnika. Dobiće ih Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, kazao je je docent dr Vladan Ćosić, ispred UKC-a.

Prema rečima dr Ćosića, korišćenje ovih kreveta doprineće lečenju bolesnika. “To su hidroulični, moderni kreveti koji će značajno da unaprede lečenje i samu terapiju bolesnika i to onih najtežih koji su nepokretni od težih neuroloških trauma ili nakon kovid trauma”, objašnjava doktor.

Dom zdravlja će donaciju u vidu kreveta proslediti u novi infuozni centar, koji će prema rečima  prof. dr Milorada Jerkana direktora Doma zdravlja uskoro biti otvoren. On će biti namenjen nekovid pacijentima kojima je neophodno ukazati pomoć u vreme epidemije.

Osam kreveta dobila je i srednja Medicinska škola “Dr Miodrag Lazić”, a oni će biti korišćeni u svrhu izvođenja praktične nastave za učenike.

“Od kada traje pandemija suočeni smo sa tim da naši učenici ne mogu da izvode praksu ni u Kliničkom centru ni u Domu zdravlja. Praksa se izvodi u školskim kabinetima, a krevete koji smo sada dobili biće namenjeni upravo za izvođenje prakse i biće raspoređeni u osam kabineta“, kazao je Miroslav Savić, direktor Medicinske škole.

Podsetimo ovo je treća donacija koju su finansirali strani donatori, a kreveti su do sada prosleđeni u Gerontološki centra i Specijalnu bolnicu u Gornjoj Toponici.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend