Zdravlje

Tri osobe preminule od posledica koronavirusa u Nišu

U Srbiji je 21. februara preminulo 16 osoba, od toga su tri pacijenta preminula u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Broj novoobolelih je 2. 518 osoba.

U kovid objektima UKC Niš trenutno se nalazi 136 pacijenata na lečenju, 117 je pozitivno na koronavirus. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je sedam pacijenata i oni se prema rečima lekara iz ove ustanove nalaze u  teškom stanju.

,,Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 7 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju”, poručlili su iz UKC Niš.

Svi pacijenti su pod 24 – časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra.

Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor.

,,Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Kliničkog centra, 3 pacijenta, sa potvrđenim virusom Covid -19, je preminulo”, saopštili su.

Prema poslednjem  preseku Minstarstva zdravlja, u Srbiji je testirano 10.266 ljudi, a potvrđeno 2.518 novoobolelih. Hospitalizovanih je u kovid bolnicama širom zemlje 3.569, a 151  pacijent je na respiratorima.

,,Tek u nedelji koja je pred nama imaćemo jasniju sliku o broju zaraženih. Treba očekivati povećanje jer prolazi inkubacioni period od povratka sa zimovanja. Na to još, nažalost, imamo i ove situacija sa održavanjem žurki po gradu. Jasno je da nas očekuje jedna nedelja koja će biti značajna po povećanju broja pozitivnih” izjavio je Tiodorović u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S.

On je istakao da  se razmišlja o pooštravanju  mera.

U danima za nama bilo je masovnih okupljanja zbog preminulog kantautra Đorđa Balaševića, ali i ustoličenja patrijarha.

On ne zamera ljudima što ispraćaju i odaju počast preminulom Đorđu Balaševiću, ali je zamolio sve koji idu na takva okupljanja da nose maske i vode računa o epidemiološkim merama.

Ocenjuje da bi rast zaraženih mogao da se očekuje među radno aktivnim stanovništvom, kao i mlađom populacijom.

Epidemiološku situaciju ocenjuje kao još uvek  nepogodnu, a najveći broj obolelih i preminulih  je u gradovima kao što su Vranje, Beograd i Arilje, pa bi iz tog razloga moglo da se očekuje i pooštravanje mera u navedenim gradovima.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali